Βιτριόλι: Τι προκαλεί στο δέρμα – Η Ιωάννα Παλιοσπύρου κινδύνευσε να χάσει το μάτι της

Η επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020 έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Με αφορμή το συγκεκριμένο και άλλα περιστατικά, ο καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Μεθενίτης εξήγησε την τριπλή δράση που έχει το βιτριόλι πάνω στους ιστούς του δέρματος.

Τι γίνεται εάν το βιτριόλι έρθει σε επαφή με το δέρμα

Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, μιλώντας στο OPEN, το βιτριόλι πρώτα δρα όπως όλα τα ισχυρά οξέα, δηλ. προκαλεί ένα χημικό έγκαυμα.

Η δεύτερη ιδιότητα είναι η βίαιη ένωσή του με το νερό, εκλύοντας πολύ υψηλά ποσοστά θερμότητας.

Επίσης, κάνει επιθετική αφαίρεση νερού, αυτό το κάνει και πολύ επικίνδυνο. Διασπά την ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο, αφαιρεί και τα δυο με αναλογία δυο προς ένα.

Μάλιστα ο καθηγητής έκανε και πείραμα on air, ρίχνοντας βιτριόλι μέσα σε ζάχαρη, όπου η αντίδραση ήταν έντονη.

Τι λέει ο οφθαλμίατρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου

«Ένα χημικό έγκαυμα είναι το πιο επείγον περιστατικό. Όταν πέφτει στο δέρμα ή στο μάτι, η δράση του συνεχίζει για πολύ χρόνο. Ξεπλένουμε αλλά επιμένουμε μέχρι να αλλάξει το PH, γιατί δεν τελειώνει η δράση του. Αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών στο δέρμα και συνεχίζει πιο βαθιά», είπε στο OPEN ο Γιώργος Κυμιώτης, οφθαλμίατρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

βιτριόλι- Ιωάννα Παλιοσπύρου

«Βλέποντας και το πείραμα του κ. συνάδελφου, αισθάνομαι τυχερός που η Ιωάννα έχει ακόμα το μάτι. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα να σώσουμε το μάτι σαν υπόσταση, κινδύνευσε να τρυπήσει. Μετά είχε άλλες επιπλοκές, όπως μια μόλυνση που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

«Έχει μια λειτουργική όραση, αλλά συνεχίζονται οι επιπλοκές. Είναι ένας Γολγοθάς ζωής για την Ιωάννα», τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ