Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών – Πάνω από 2,7 εκατ. η λεία τους

Βίντεο-ντοκουμέντο από την δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών , που εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ έπειτα από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση  ήρθε στο φως της δημοσιότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Σε συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Ομόνοια, Ίλιον και Κάτω Πατήσια την Τετάρτη (5/4), συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο 46χρονος Ιρακινός αρχηγός.

Οι δράστες είχαν δημιουργήσει έναν μεγάλο στόλο οχημάτων που απαρτίζονταν από 271 οχήματα με νομιμοφανή κυκλοφορία, που επιτυγχάνονταν μέσω υφαρπαγής αδειών κυκλοφορίας σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», και ήταν άμεσα διαθέσιμα για την μεταφορά των μεταναστών. Οι δράστες λάμβαναν από κάθε μετανάστη το ποσό των 2.000 ευρώ για το «ταξίδι στην ελπίδα». Εκτιμάται ότι τα παράνομα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν τα 2.700.000 ευρώ.

Το βίντεο από την δράση του κυκλώματος

Συγκεκριμένα, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος από το 2019, εντόπιζε τα οχήματα σε μάντρες αυτοκίνητων ή σε ιδιώτες και πλήρωνε με μετρητά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  ο αρχηγός του κυκλώματος την τελευταία πενταετία έκανε μηδενική φορολογική δήλωση, και δεν πλήρωνε τα τέλη κυκλοφορίας, με την ζημιά για το κράτος, μόνο για τα 170 αυτοκίνητα για το 2023 να ανέρχεται στις 113.000 ευρώ.

Στην συνέχεια, τα αυτοκίνητα με πλαστά στοιχεία καταχωρούνταν σε «τρίτα πρόσωπα» και με την βοήθεια τριών Ελλήνων που έκαναν την μεταβίβαση στο Υπουργείο Μεταφορών, εξασφάλιζαν άδειες κυκλοφορίας σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων.

Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, το κύκλωμα είχε διακινήσει μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα, 190 παράτυπους μετανάστες, με το κάθε άτομο να πληρώνει στους δουλέμπορους 2.000 ευρώ.

Οι διακινητές για να προσελκύουν νέους πελάτες, αναρτούσαν στο Tik Tok, οπτικό υλικό από την διαδικασία μεταφοράς μεταναστών από την παραμεθόριο στην Αθήνα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ