Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για συμπαραγωγή στο πρόγραμμα προμήθειας 48 F-35 – ΒΙΝΤΕΟ

Την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου για τα F-35 ζήτησε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ με επιστολή που έφυγε από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα έστειλε επιστολή προς τις ΗΠΑ με την οποία ζητά να μάθει ποιος μπορεί να ο βαθμός εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή του F-35. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, με θέμα «Νέος αποκλεισμός της αμυντικής βιομηχανίας από μακροχρόνια προγράμματα κατασκευής και συντήρησης του F-35».

«Μόλις χθες ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, που κάθεται πίσω μου, απέστειλε επιστολή προς την κατασκευάστρια εταιρεία όπου ζητεί μεταξύ άλλων να προσδιοριστούν οι ακριβείς όροι συμμετοχής αυτής της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας», ανέφερε στην απάντηση του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας στην δευτερολογία του ότι αυτό μάλλον θα αφορά υποκατασκευαστικό έργο: «Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ένταξη στο πρόγραμμα συμπαραγωγής. Μάλλον αυτό το ζήτημα έχει κλείσει αφού είναι λίγες οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό. Ξέρω όμως ότι σε άλλες χώρες, μετά από συζητήσεις που έγιναν επελέγησαν εταιρίες της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, οι οποίες πήραν κάποιο μικρό υποκατασκεαυστικό έργο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει μια διανομή έργων από εδώ και εκεί χωρίς αυτά να έχουν κοστολογηθεί επακριβώς μέχρι το τελευταίο ευρώ, με όρους «γαλαντομοσύνης» που ενδεχομένως υπήρχαν στο παρελθόν».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα αναλάβει το σύνολο των έργων υποδομών που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη των μαχητικών 5ης γενιάς: «Η Πολεμική Αεροπορία, για λόγους περιορισμού του οικονομικού σκέλους όλου αυτού του ακριβού προγράμματος θέλει να μην επιβαρυνθεί έργα υποδομής, άρα έργα που θα εκτελεστούν από την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία που μπορεί αυτή να υλοποιήσει με χαμηλότερο κόστος, κατά την πρόθεσή της, και τη δήλωσή της. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα εμπλακεί σε κάποιο βαθμό η εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, μένουν ακόμα πολλά βήματα να υιοθετηθούν και πολλές διαπραγματεύσεις να γίνουν με την κατασκευάστρια εταιρεία και φυσικά την Αμερικανική Κυβέρνηση».

Η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, όμως, περιείχε και άλλη μια έκπληξη για τον αριθμό των F-35, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κινείται για την αγορά 48 μαχητικών.

«Εκπεφρασμένη πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η πρόσθεση του αεροσκάφους 5ης γενιάς σύμφωνα με το συνολικό αμυντικό σχεδιασμό και τη δομή δυνάμεων που κάνει λόγο για 48 μαχητικά νέου τύπου, δηλαδή αεροσκάφη 5ης γενιάς στην ουσία» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είχε γίνει γνωστό σε προγενέστερο χρόνο, LOR προς τις ΗΠΑ αφορούσε το κόστος προμήθειας και υποστήριξης 20+20 μαχητικών.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Οι κορβέτες

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην απάντηση του έκανε εκτενή αναφορά και για το θέμα των κορβέτων, τονίζοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση για την ναυπήγηση 2 ή 3 κορβέτων στην Ελλάδα με την πρώτη σε ναυπηγείο του εξωτερικού.

«Θα πάρουμε κορβέτες. Έχουμε πει ότι θα ναυπηγηθούν εκτός από την πρώτη, γιατί χρειάζεται χρόνος στα ναυπηγεία να έρθουν σε θέση να παράξουν ναυπηγικό έργο, σε ελληνικά ναυπηγεία. Επομένως από τα τρία ή τα τέσσερα αν ασκήσουμε την εναλλακτική, τα τρία σε ελληνικά ναυπηγεία», ανέφερε δημιουργώντας ερωτήματα ωστόσο για την πορεία του προγράμματος αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η επιλογή της κορβέτας από την ελληνική κυβέρνηση, που θα σημάνει και την επιλογή του ναυπηγείου.

Πάντως, σε ότι αφορά το πρόγραμμα των φρεγατών ΜΕΚΟ, υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του enikos.gr με την κατάθεση κι έγκριση από τη Βουλή της χρηματοδότησης των 605 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση τους. Η αναβάθμιση τους θα γίνει σε ελληνικά Ναυπηγεια, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί σε ποια, ενώ ακολουθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποβρυχίων Type 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ