Βασίλης Τόπαλος: Τι συνέβη πριν καταρρεύσει ο 16χρονος – Ποιοι θα κληθούν για διευκρινίσεις

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος, στο γυμναστήριο στον Ταύρο. Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά.

Βασίλης Τόπαλος: «Μας ρώτησαν αν κάποιος τον χτύπησε με λοστό» – Τι αποκαλύπτουν αυτόπτες μάρτυρες

Πώς ένας υγιέστατος αθλητής που πραγματοποιούσε τακτικά εξετάσεις, κατέληξε με οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα; Τι συνέβη πριν καταρρεύσει ο 16χρονος;

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, Νίκος Γιδάκος, μιλώντας στο MEGA, υποστήριξε ότι όσα ακούγονται για αγώνες sparing δεν αληθεύουν και ότι όσα λέγονται για αγώνες προσομοίωσης με μεγαλύτερο αθλητή δεν ισχύουν.

Βασίλης Τόπαλος: Καταθέτουν ακόμη τέσσερις πυγμάχοι για τον μοιραίο τραυματισμό του – Τι λέει ο ομοσπονδιακός προπονητής

«Όχι δεν κάνανε sparring, κάνανε προπόνηση τακτικής, προπόνηση στόχων, προπόνηση η οποία προφανώς απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα, έντονη φυσική κατάσταση. Προσπαθούμε να ανεβάσουμε παλμούς, προσπαθούμε να κουράσουμε τον αθλητή».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Γιαννούλας, τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, αναφέρει: «Το ξέρετε ότι οι τεχνικές είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ένα sparring; Γιατί μπορεί στην τεχνική να τα βάλω με έναν πολύ βαρύτερο, υποτίθεται τεχνική και τα χτυπήματα του αλλουνού δεν τα προσδιορίζει, και να είναι πολύ πιο δυνατά».

Δεν ενημερώθηκε η Ομοσπονδία

Πίσω από τον χαμό του 16χρονου έχει ξεκινήσει μια κόντρα μεταξύ Ομοσπονδίας και ιδιοκτήτη γυμναστηρίου. Γιατί καθυστέρησαν να ενημερώσουν την Ομοσπονδία για το μοιραίο περιστατικό, ήταν εν γνώση της οργάνωσης ότι πήγαινε εκεί ο πρωταθλητής Ευρώπης για προπόνηση;

«Την Ομοσπονδία όχι, για ποιον λόγο να την ενημερώσουμε; Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε κάποια επαφή και δεν έχω και τις καλύτερες επαφές με την Ομοσπονδία», σημείωσε ο Νίκος Γιδάκος, με τον Αντώνη Γιαννούλα να αναφέρει:

«Ο συγκεκριμένος αθλητής πήγαινε εκεί για να κάνει γάντια, από όσο γνωρίζουμε να κάνει γάντια, όχι να κάνει τεχνικές με τον μεγάλο δάσκαλο, πήγαινε να κάνει γάντια για παρτενέρ».

«Κλειδί» οι εργαστηριακές εξετάσεις

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης που πραγματοποίησε τη νεκροψία – νεκροτομή κατέληξε στο ότι ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκάλεσε εγκεφαλική νέκρωση.  Ωστόσο, αυτό το οποίο μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς προήλθε το τραύμα στο κεφάλι. Αυτό θα το δείξουν οι συμπληρωματικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα αποτελέσματα θα βγουν σε περίπου μια εβδομάδα και τότε ο ιατροδικαστής θα είναι σε θέση να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, εάν δηλαδή το υποσκληρίδιο αιμάτωμα που εντοπίστηκε στον άτυχο αθλητή προκλήθηκε από την πτώση του στο πάτωμα του γυμναστηρίου κατά τη διάρκεια λιποθυμικού επεισοδίου ή από κάποιο χτύπημα.

Πάντως, όπως λένε ειδικοί στο enikos.gr, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται στην ιατροδικαστική επιστήμη ως υψηλής κινητικής ενέργειας τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει ασκηθεί πολύ μεγάλη δύναμη στο κεφάλι του 16χρονου, γι’ αυτό και θεωρείται πολύ πιθανό το τραύμα να προήλθε από μπουνιά. Επίσης, πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η αξονική που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “έδειξε” κι άλλα ευρήματα, τα οποία είναι υπό αξιολόγηση από τον ιατροδικαστή εν αναμονή των ιστολογικών και των άλλων συμπληρωματικών εργαστηριακών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη, το συγκεκριμένο τραύμα δεν μπορεί να προκλήθηκε από την πτώση του νεαρού στα αποδυτήρια του γυμναστηρίου.   «Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Βλέπουμε ότι ο 16χρονος αθλητής καταρρέει στην τουαλέτα, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν από τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία» είπε μεταξύ άλλων o κ. Γαλεντέρης μιλώντας την Παρασκευή στο OPEN.

Βασίλης Τόπαλος: Αποκαλυπτική μαρτυρία

Ο πυγμάχος, ο οποίος βρήκε πρώτος αναίσθητος τον Βασίλη Τόπαλο, περιέγραψε την προσπάθεια όσων βρίσκονταν στο σημείο να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Χαρακτηριστικό του βαρύτατου τραυματισμού του 16χρονου είναι ότι οι αστυνομικοί, όπως αναφέρει, τους ρώτησαν εάν κάποιος τον χτύπησε με λοστό, στο μπάνιο.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή LiveNews, ο πυγμάχος ανέφερε: «Ήμουν μέσα στην τουαλέτα. Άκουσα από έξω ένα ‘μπαμ’. Βγήκα και είδα τον Βασίλη πεσμένο κάτω. Φώναξα αμέσως τους προπονητές και τον πατέρα του. Τους φώναξα όλους, όποιον μπορούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ο προπονητής μου του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και εμείς παίρναμε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρομακτική ήταν αυτή η στιγμή».
Στη συνέχεια, ο ίδιος διέψευσε τους ισχυρισμούς που τον ήθελαν να έκανε σπάρινγκ με τον 16χρονο. «Ο Βασίλης ερχόταν συχνά στο γυμναστήριο και τον έβλεπα. Έκανε προπονήσεις σε εμάς. Εγώ δεν έκανα ποτέ προπόνηση με τον Βασίλη. Εκείνη την ημέρα δεν είχα βάλει γάντια, γιατί δεν είμαι καν στα κιλά του. Έχουν πει ότι εγώ έκανα σπάρινγκ μαζί του, ενώ εκείνη την ημέρα εγώ δεν έκανα καθόλου προπόνηση», δήλωσε ο πυγμάχος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του, «στο γυμναστήριο εκείνη την ημέρα γινόταν προπόνηση, όχι σπάρινγκ. Είναι ψέματα ότι γινόταν. Έκαναν τεχνικές, όπως κάνει κάθε γυμναστήριο. Ο Βασίλης έκανε συνδυασμούς με τα άλλα παιδιά, δεν είναι ούτε βάρη, ούτε σπάρινγκ. Ήταν συνδυασμοί, στόχοι. Πιο πολύ για την δύναμη και την αντοχή».
«Το χτύπημα που είχε ο Βασίλης ήταν πολύ βαρύ. Στη ΓΑΔΑ μας ρώτησαν αν πήγε κάποιος και τον βάρεσε με λοστό στο μπάνιο. Δεν μπορεί αυτό το χτύπημα να έχει προκληθεί με γάντι. Ο Βασίλης ήταν πρωταθλητής, ήταν πολύ προσεχτικός, πάντα έκανε προπόνηση με γάντια και κάσκα».

15 άτομα ήταν στο γυμναστήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, την μοιραία μέρα που κατέρρευσε ο Βασίλης Τόπαλος, στο γυμναστήριο φαίνεται πως ήταν 15 άτομα που έχουν κληθεί για να δώσουν κατάθεση στους αστυνομικούς του τμήματος αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους. Μάλιστα, σύμφωνα με το STAR, δεν αποκλείεται ορισμένα πρόσωπα – κάποια εκ των οποίων και από το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου- να κληθούν να δώσουν διευκρινίσεις για το τι οδήγησε στην κατάρρευση του Βασίλη Τόπαλου και αν προηγήθηκε κάτι.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το enikos.gr, η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να ζητήσει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για όσους ήταν στο γυμναστήριο εκείνη την ημέρα και παράλληλα αναζητά υλικό από κάμερες ασφαλείας του κτιρίου και της γύρω περιοχής για να εξακριβώσει ποια άτομα ήταν στην πραγματικότητα στον χώρο…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ