Βασίλης Τόπαλος: Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την τελευταία προπόνηση του 16χρονου πυγμάχου

Η Αστυνομία έχει λάβει καταθέσεις από όλους όσοι ήταν παρόντες στο γυμναστήριο όπου έχασε τις αισθήσεις του ο Βασίλης Τόπαλος και αναμένει τα κρίσιμα αποτελέσματα από τον τοξικολογικό και τον ιστολογικό έλεγχο.

Βασίλης Τόπαλος: Νέα κατάθεση του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου – Του ζητήθηκε λίστα αθλητών από την 1η Δεκεμβρίου

Του ΘΑΝΟΥ ΣΩΤΗΡΗ

Στα ιατροδικαστικά εργαστήρια, όπου ολοκληρώνεται ένας ευρύς κύκλος ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, έχουν εναποθέσει πλέον τις ελπίδες τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ούτως ώστε να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βασίλης Τόπαλος. Η αστυνομική έρευνα, την οποία παρήγγειλε μετά τον θάνατο του νεαρού αθλητή ο εισαγγελέας, έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο καταθέσεων, αλλά και συλλογής πληροφοριών και άλλων στοιχείων, και πλέον οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας έχουν σχηματίσει σαφή εικόνα τόσο για τα όσα εξελίχθηκαν κατά τη μοιραία ημέρα στην τελευταία προπόνηση του Βασίλη Τόπαλου όσο και για άλλες σημαντικές πτυχές της υπόθεσης που έκριναν ότι έπρεπε να ερευνηθούν διεξοδικά.

Βασίλης Τόπαλος: Τα τρία σκοτεινά σημεία που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου

Ερωτήματα

Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί εξ αρχής, όταν δηλαδή διατάχθηκε η προκαταρκτική έρευνα από τον αθλητικό εισαγγελέα, ήταν ουσιαστικά τρία. Το πρώτο αφορούσε το ενδεχόμενο ύπαρξης προηγούμενου τραυματισμού από γροθιές κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ή ακόμη και σε κάποιον «ιδιωτικό» αγώνα εκτός πρωταθλήματος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και πτώση στις τουαλέτες του γυμναστηρίου. Κατά δεύτερον, οι έρευνες επικεντρώθηκαν και στην πιθανότητα κάποιο πρόσωπο να έσπρωξε τον 16χρονο μέσα στις τουαλέτες του γυμναστηρίου προκαλώντας τη μοιραία πτώση. Το τελευταίο ερώτημα, που θα απαντηθεί από τους ειδικούς, είναι αν ο 16χρονος χρησιμοποιούσε ηθελημένα ή και εν αγνοία του οποιαδήποτε σκευάσματα για την αύξηση της δύναμης και της αντοχής του.

 Τα πρόσωπα

Οι αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από όλα τα πρόσωπα που ήταν παρόντα στο γυμναστήριο όπου ο άτυχος πρωταθλητής της πυγμαχίας έκανε την τελευταία του προπόνηση. Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν ο πατέρας, αλλά και ο μικρότερος αδελφός του 16χρονου. Από το σύνολο των καταθέσεων που συνέλεξαν οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει πλέον στην πεποίθηση πως εκείνη την ημέρα ο νεαρός πρωταθλητής δεν προπονήθηκε με σπάρινγκ, όπως εσφαλμένα έχει αναφερθεί σε κάποια μέσα ενημέρωσης. Η προπόνηση με σπάρινγκ αποτελεί στην ουσία μια προσομοίωση πραγματικού αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ήταν πιθανό ο 16χρονος να έχει δεχθεί γροθιές που θα του προκαλούσαν λιποθυμία και τη μοιραία πτώση. Κάτι τέτοιο όμως ουδέποτε συνέβη το πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου, όταν ο Βασίλης Τόπαλος έπεσε σε κώμα, αφήνοντας την τελευταία του πνοή 17 ημέρες μετά.

Βασίλης Τόπαλος: Πώς μπορεί να δημιουργήθηκε το αιμάτωμα – Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξηγεί

Παράλληλα, από το σύνολο των πληροφοριών και των στοιχείων που συνέλεξε η Ασφάλεια, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο 16χρονος να συμμετείχε σε παράνομους αγώνες, οι οποίοι διοργανώνονται από κάποια γυμναστήρια και ελκύουν ανθρώπους για στοιχημαστισμό – και μάλιστα μεγάλων χρηματικών ποσών. «Ο Βασίλης ήταν πολύ πειθαρχημένος στον πρωταθλητισμό, ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του ομοσπονδιακού προπονητή του και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έκανε “ιδιωτικούς” αγώνες για να κερδίσει χρήματα. Αλλωστε, δεν προέκυψε και κανένα απολύτως σχετικό στοιχείο από την έρευνα που έγινε», αναφέρει στη Realnews στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. με πλήρη γνώση των ερευνών και του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Για τους ερευνητές της Ασφάλειας Αττικής είναι δεδομένο πως ο 16χρονος έχασε ακαριαία τις αισθήσεις του και έπεσε με μεγάλη δύναμη, χτυπώντας στο αριστερό εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής. Καθώς δεν υπήρξε αιμορραγία, δεν μπόρεσαν να βρουν ίχνη και έτσι δεν ξέρουν εάν το τραύμα προκλήθηκε από χτύπημα στον μαρμάρινο νιπτήρα ή στο πάτωμα. Αυτό όμως που ερευνούν και προσπαθούν να ανακαλύψουν, σε συνδυασμό με τα ευρήματα του ιατροδικαστή και τα αναμενόμενα ιστολογικά και τοξικολογικά αποτελέσματα, είναι το γιατί έχασε -και μάλιστα τόσο απότομα- τις αισθήσεις του.

Οι εξετάσεις

Οι γονείς του κατέθεσαν πως το καλοκαίρι ο Βασίλης παραπονέθηκε για ζαλάδες, όμως έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκε το παραμικρό. Ένα δυνατό χτύπημα κατά τη διάρκεια αγώνα ή προπόνησης θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη λιποθυμία. Από τη στιγμή που τη μοιραία ημέρα ο 16χρονος δεν προπονήθηκε με σπάρινγκ, πιθανόν να βρεθεί κάποια απάντηση από τις ιστολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα να υπήρχε βλάβη από προηγούμενο χτύπημα που σιγά-σιγά επιδεινώθηκε και έφτασε στο σημείο να χάσει τις αισθήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ένα ακόμη κενό που πρέπει να καλυφθεί. Το ενδεχόμενο λήψης κάποιων ουσιών ενδυνάμωσης ή αντοχής ή κάποιων συμπληρωμάτων που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην υγεία του νεαρού αθλητή. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι έχει στρέψει τις εισαγγελικές και αστυνομικές έρευνες η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (ΕΟΠ), στην οποία προφανώς έχουν αναφερθεί όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν νέο και υγιέστατο πρωταθλητή να χάσει τις αισθήσεις του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ