“Καμπανάκι” από τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη για τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, “το στέλεχος “Δέλτα” είναι ένα στέλεχος που έτσι και μπει σε ένα σπίτι δεν θα αφήσει κανέναν ανεμβολίαστο να μην αρρωστήσει. Γι’ αυτό και αυτή η επιδημιολογική έξαρση ή η επόμενη θα δώσει πάρα πολλά κρούσματα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν και όλοι οι εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν θα αποκτήσουν κι άλλους τίτλους αντισωμάτων”.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι “την επόμενη εβδομάδα ο μέσος όρος θα ξεπεράσει τα 2.000 κρούσματα και θα υπάρχουν ημέρες με 2.500, 2.700 κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να… ακουμπήσουμε και τα 3.000 κρούσματα. Κανείς δεν μπορεί να βρει τον αριθμό των διαγνώσεων γιατί είμαστε σε διαφορετικό επιδημιολογικό περιβάλλον και δεν λαμβάνονται μέτρα όπως γινόταν τον χειμώνα. Επίσης έχουμε τα εμβόλια και προσδοκούμε ότι θα αποτραπεί η πίεση στο ΕΣΥ και αυτό ενδεχομένως κάνει τους διοικούντες και την Επιτροπή να μην παίρνουν περιοριστικά μέτρα”.
Όπως είπε ο καθηγητής, “δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα δούμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους”.
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε μικρές ηλικίες. «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δ’».
Σε ερώτηση για το πότε θα επικρατήσει η μετάλλαξη “Δέλτα” στην Ελλάδα, ο κ. Τζανάκης απάντησε ότι “έχει επικρατήσει ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Για να μην πούμε η μετάλλαξη “Δέλτα” μπορούμε να πούμε ότι επικρατούν στελέχη που δεν είναι βρετανικά. Το βρετανικό στέλεχος πλέον είναι μειοψηφία και έχει απωθηθεί από τη “Δέλτα”, από τη νιγηριανή και κάποια άλλα στελέχη όπως αυτό από τη Ρωσία”.
Ο ίδιος είπε ότι “το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. Εκεί θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%”.
Για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε ο Νίκος Τζανάκης , σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μεσών μεταφοράς και υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, όπως είπε.