Τρόμος για το τοξικό “μπάρκο” στη Μεσόγειο

Τρόμος για το τοξικό “μπάρκο” στη Μεσόγειο

Πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί 570 τόνοι υγροποιημένων αερίων, θα γίνει με μυστικότητα η εν πλω υδρόλυση στα διεθνή ύδατα.

Επιστήμονες και κινήσεις κατοίκων φοβούνται ότι ένα ατύχημα θα μετατρέψει την περιοχή σε «νεκρά θάλασσα».

Η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ιταλία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος. Ανάλογη ανησυχία εκφράζεται στα Κύθηρα, στο Γύθειο, στη Μεσσηνία κ.α. Το χημικό φορτίο μεταφέρθηκε ήδη στο αμερικανικό πλοίο Cape Rape. Η μεταφόρτωση έγινε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας και όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα, η διαδικασία μεταφοράς 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων ολοκληρώθηκε. Το σχέδιο προβλέπει την εν πλω υδρόλυση των δραστικών ουσιών στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φιλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Τα χημικά όπλα κατασκευάστηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία κ.α. από εταιρείες που είχαν υπερκέρδη και εξήχθησαν με ειδικές  άδειες. Όμως οι χώρες αυτές δεν έχουν το ρίσκο στη δημόσια υγεία, ούτε το οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι λαοί της Μεσογείου» λέει ο πρώην ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ο οποίος έφερε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετέχει στη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 11 Ιουλίου στην Αθήνα.

«Είναι πολύ ανησυχητικά τα πράγματα καθώς σε περίπτωση ατυχήματος έχουμε καταστραφεί όλοι» λέει από το Ρέθυμνο ο Γιώργος Πολιουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

 

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Τα χημικά της Συρίας έτοιμα για καταστροφή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ