Τρομοκρατικό δίκτυο: «Κι εγώ κάπου λογοδοτώ» – Τι έλεγε ο «καθοδηγητής» στο Ιράν στους δύο Πακιστανούς

«Με απείλησε πως θα σκοτώσει την οικογένεια μου, αυτός ήταν και ο λόγος που έκανα ό,τι έκανα και συνομιλούσα με το συγκεκριμένο άτομο», υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ο ένας από τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν μετά από μεγάλη επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων και κατηγορούνται πως ετοίμαζαν επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν πως θα προχωρούσαν στην τρομοκρατική επίθεση καθώς δεν είχαν ούτε τα μέσα ούτε τους ανθρώπους για να προχωρήσουν σε κάποιο “χτύπημα”.

Του Μίλτου Σακελλάρη

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της συμμετοχής μου πως πήγα στο σημείο και τράβηξα φωτογραφίες, τράβηξαν βίντεο. Προσπάθησα να στρατολογήσω άτομα. Είδα ότι υπήρχε ένα αδιέξοδο και προσπάθησα να υποχωρήσω. Ό,τι έκανα το έκανα γιατί ο άνδρας στο Ιράν ήξερε που μένει η οικογένειά μου και απειλούσε πως θα σκοτώσει τους συγγενείς μου. Για αυτό τα έκανα όλα», φέρεται να είπε ενώπιον του ανακριτή κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο ένας από τους δύο άνδρες.

Όπως έχει γράψει πρώτο το enikos.gr, ο κατηγορούμενος δεχόταν πιέσεις από τον άνδρα στο Ιράν να προχωρήσει στην επίθεση. Όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να του πει «βρες εσύ τρόπο για να κάνει την επίθεση».

Ο δικηγόρος, Ηρακλής Σταβάρης, μας είπε πως «προκύπτουν ελάχιστα στοιχεία. Ο πελάτης μου δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Του έλεγε πως θα σκοτώσει την οικογένειά του, πως ξέρει που μένουν οι συγγενείς του, πως θα τους κανονίσει. Ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και προσπαθούσε να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση».

Επιπλέον, ο δικηγόρος των δύο Πακιστανών επισήμανε πως «είχαν κάποιον Εβραϊκό στόχο. Έκαναν βιντεοσκόπηση. Στα μηνύματα φαινόταν ότι ο “Ιρανός” δεχόταν επίσης πιέσεις και του είπε ότι και αυτός κάπου λογοδοτεί. Ο πελάτης μου υποστήριξε πως η υπόθεση δόθηκε στην αστυνομία πιθανότατα με εντολή του ίδιου άνδρα που τους απειλούσε». Οι δύο πακιστανικής καταγωγής κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Ανακριτή και τελικά προφυλακίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να “στρατολογήθηκαν” με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για κάθε ανθρώπινη απώλεια, από μέλος κλάδου των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης”, της λεγόμενης Quds Force.

Οι άνδρες της ΕΥΠ συμπεριέλαβαν στη δικογραφία της υπόθεσης και την κατηγορία σε βάρος αγνώστου για τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα)και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Πλέον οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τις διασυνδέσεις των δύο ανδρών, για τα άτομα τα οποία προσπάθησαν να στρατολογήσουν και για το εάν υπάρχει και άλλη ομάδα η οποία σχεδιάζει κάποια τέτοια επίθεση. Στην ογκωδέστατη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και τα μηνύματα των δύο ανδρών με τον επικεφαλής της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκαν μέσω των εφαρμογών viber και what’s up.  To enikos.gr είχε αποκαλύψει πρώτο τους διαλόγους-σοκ μεταξύ του “εγκεφάλου” στο Ιράν και του 27χρονου Χαϊντέρ.  

Όπως είχε γράψει το enikos.gr o «καθοδηγητής» των δύο συλληφθέντων ονομάζεται Σαγιέντ Χακάρ (πιθανόν είναι ένα από τα ονόματα που χρησιμοποιούσε), είναι ηλικίας 29-33 ετών και βρίσκεται στο Ιράν, όπου έχει καταφύγει, καθώς είναι καταζητούμενος για 4 δολοφονίες και απαγωγές στο Πακιστάν. Πρόκειται για έναν σκληρό και διαβόητο κακοποιό, ο οποίος ανήκει μεν σε δίκτυο που συνδέεται στην «Δύναμη Κουντς», αλλά παράλληλα είχε αναπτύξει και πλούσια ποινική δράση, ως μέλος μιας αδίστακτης φατρίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ