Τραγωδία στο Μάτι: «Γύρω στις 11 το βράδυ, συνάδελφοι μου έδειξαν 16 σορούς»

Στις 11 το βράδυ γνώριζαν για 16 βεβαιωμένους νεκρούς στο Μάτι, είπε στη σημερινή του απολογία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018, ο Χρήστος Λάμπρης, τότε διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης.

Της Άννας Κανδύλη

«Γύρω στις έντεκα το βράδυ συνάδελφοι μου έδειξαν 16 σορούς δίπλα σε αυτοκίνητα και δίπλα στη θάλασσα. Το είπα σίγουρα στον αρχηγό, ο οποίος είχε την πληροφορία απλώς του την επιβεβαίωσα» είπε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημέρωσε άμεσα όπου έπρεπε.

Όπως περιέγραψε, είχε πετάξει με το ελικόπτερο πάνω από τη φωτιά και μετά βρέθηκε στην περιοχή της πυρκαγιάς. Δύο λεπτά πριν τις επτά αντιλήφθηκε τη δυσκολία της κατάστασης και επικοινώνησε με τον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο λεγοντάς του ότι «εδώ έχει καεί πολύς κόσμος». Η απάντηση του υπαρχηγού ήταν ότι θα στείλει όλα τα μέσα εκεί.

«Σε μια ταβέρνα ήταν τέσσερις-πέντε κυρίες που είχαν καεί τα μαλλιά τους, είχαν μαυρίσει τα ρούχα τους ήταν σε κατάσταση σοκ. Στον ασύρματο άκουγα ένα αυτοκίνητο που έλεγε ότι υπάρχει κόσμος στο Ναυτικό Όμιλο. Όταν έφτασα στη διασταύρωση με την Ραφήνα στην οδό Φλέμινγκ, αυτό που είδα με άφησε εμβρόντητο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μας ξεπέρασε και σαν πρόσωπα και σαν μηχανισμό. Δεν είχαμε εκπαιδευτεί γι’ αυτό. Η παρουσία του πυροσβεστικού μηχανισμού πιθανώς ήταν ελλειμματική. Θα έπρεπε να υπάρχουν πιο πολλά αυτοκίνητα».

«Ανθρωποφαγία»

Ο τότε διοικητής της Υ.Ε.Μ.Π.Σ., Γεώργιος Πορτοζούδης, που είχε κατηγορηθεί ότι δεν βρισκόταν στο πόστο του, το αρνήθηκε κάνοντας λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Είχε προγραμματιστεί ραντεβού με την κυρία Α…, υπεύθυνη για τον προγραμματισμό συνάντησης με εθελοντές. Της είπα να έρθει εκείνη την ημέρα. Της έβγαλα άδεια εισόδου. Μου είπε ότι θα έρθει με αδελφή της ή κάποιον άλλον. Ήρθε γύρω στις 6:30. Την ανέβασα στο γραφείο. Της εξήγησα για την υπηρεσία. Της έδωσα ένα αναμνηστικό, μπρελόκ και μπλουζάκι. Στη συνέχεια αποχώρησε η κυρία Α…και περίμενα να έρθει πρώτο ελικόπτερο. Ήρθε πρώτο με κύριο Αναστασόπουλο. Μου λέει «διοικητή πρέπει να κάηκαν δύο-τρεις άνθρωποι». Του λέω δεν είναι δυνατόν. Φανταστείτε την επόμενη ημέρα που μάθαμε τον αριθμό των νεκρών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πατεράδες μας, μάνες μας, παιδιά μας… Άρχισε μία ανθρωποφαγία στο πρόσωπό μου με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα από μία μερίδα του Τύπου, ότι εγώ εγκατέλειψα τη θέση μου και δεν με βρίσκανε, χωρίς να υπολογίζει κανείς εάν εγώ είχα δύο παιδιά και κυρία Α… άλλα δύο. Να ακούει η μάνα μου στο χωριό, στα πρωϊνάδικα, στις φυλλάδες».

Στη δική του απολογία ο Στέφανος Κολοκούρης, τότε διοικητή της ΕΜΑΚ, στον οποίο αποδίδεται ότι έλαβε εντολή να μεταβεί στη φωτιά στο Ματι, αλλά εκείνος καθυστέρησε, υποστήριξε ότι: «Με πήρε ο Ματθαιόπουλος τηλέφωνο αφού είχε σουρουπώσει, με πήρε και μου λέει πάρε δέκα-δώδεκα αυτοκίνητα και ομάδα πεζοπόρων και κατευθύνσου στη φωτιά Νέας Μάκρης. Ακόμα στη φωτιά της Κινέττας υπήρχε κίνδυνος για σπίτια. Μιλήσαμε δύο φορές. Μετά τις επτά σίγουρα… Εγώ είμαι το παιδί ενός αυτοκινητιστή, δεν έχω λόγο να σας πω ψέματα. Λέει ότι με πήρε στις 5 και να είμαι σε ετοιμότητα. Είναι δυνατόν να μην είμαι πυροσβεστική σε ετοιμότητα;».

Πρόεδρος: Τι ώρα φύγατε;

Κατηγορούμενος: Γύρω στις οκτώ παρά τέταρτο.

Πρόεδρος: Έχετε σωστικές λέμβους;

Κατηγορούμενος: Ναι τρεις. Δεν μου είπε κανείς τίποτα να τις πάρω μαζί. Είναι όμως για συμβάντα σε λίμνες και ποτάμια, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε θάλασσα.

Πρόεδρος: Εάν είχε ζητηθεί θα μπορούσαν να είχαν πάνε στη Ραφήνα αυτές οι λέμβοι;

Κατηγορούμενος: Ναι θα μπορούσαν. Δεν είναι εύκολο ωστόσο. Χρειάζεται τρέιλερ και θα έπαιρνε τουλάχιστον δύο ώρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ