Τουλάχιστον 3 νεκροί Έλληνες στην Λιβύη – Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το ΓΕΕΘΑ, τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται.

Λιβύη: Κάηκε ολοσχερώς το πούλμαν που μετέφερε τους Έλληνες Στρατιωτικούς – Πληροφορίες για νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από λίγο, το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε αυτό που αρχικά μετέδωσε ο υπουργός Υγείας της Λιβύης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Λιβύη: Επιχείρηση επαναπατρισμού των Στρατιωτικών Γιατρών που τραυματίστηκαν

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς

Από διαφορετικές πηγές ενημέρωσης γίνεται λόγος για 5 νεκρούς από την ελληνική αποστολή και τουλάχιστον 7 άτομα τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Λιβύη: Αναχωρεί C-130 με 2 ειδικές χειρουργικές ομάδες για τους τραυματίες της ελληνικής αποστολής

Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από Λίβυους χρήστες, αναφέρεται ότι αυτό είναι το βίντεο με την ελληνική αποστολή το οποίο ενεπλάκη στο τροχαίο.

Φαίνεται να έχει τυλιχτεί στις φλόγες τόσο το λεωφορείο τη ελληνικής αποστολής, όσο και το αγροτικό με το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά, τα οποία έχουν καεί ολοσχερώς.

Ο υπουργός Υγείας της Λιβύης κάνει λόγο για 4 νεκρούς, με την ελληνική πλευρά πάντως να διαψεύδει ότι είναι μέλη της αποστολής. Την είδηση μεταδίδουν επίσης τόσο το Reuters όσο και το BBC, όπως και το αραβόφωνο Al Arabiya.

Και άλλο βίντεο που βλέπει τη δημοσιότητα δείχνει την σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα.

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της.».

Ενώ από τη μεριά του το ΓΕΕΘΑ διευκρίνιζε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής».

H σύγκρουση

Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές ενημέρωσης, το πούλμαν που μετέφερε 16 άτομα της ελληνικής αποστολής μαζί με 3 μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, συγκρούστηκε μετωπικά με αγροτικό αυτοκίνητο, που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στην φωτογραφία φαίνονται όλοι όσοι συμμετέχουν στην αποστολή και ενεπλάκησαν στο τροχαίο ατύχημα

Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, αναχώρησε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στο οποίο επέβαιναν 2 ομάδες νοσηλευτών με ειδική χειρουργική ομάδα.

Παράλληλα, υπό τις οδηγίες του υπουργείου Εξωτερικών που έχει και το πρόσταγμα της αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ανατολική Λιβύη, είναι σε εξέλιξη η μεταφοράς του συνόλου της αποστολής στην Βεγγάζη.

Η αποστολή

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Γ. Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, Πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Το μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο El Beida la Abraq της πόλης Bayda, στην Ανατολική Λιβύη.

Στην αποστολή των ΕΔ στην Λιβύη, συμμετέχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ), καθώς και υγειονομικό προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να παρέχει Α΄ Βοήθειες και υγειονομική κάλυψη Πεδίου Μάχης και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Επιπλέον του προαναφερόμενου προσωπικού το οποίο πρόκειται να παρέχει την απαιτούμενη υγειονομική υποστήριξη καθ’όλη την διάρκεια της αποστολής, η συνδρομή των ΕΔ συνίσταται και στην διάθεση 2 τόνων εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης, και 1 τόνου φαρμακευτικού υλικού. Την διαδικασία αναχώρησης της αποστολής επέβλεψε ο Διοικητής της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ