Τραγωδία στην Λέσβο: Ένας επιζών, ένας νεκρός και 12 αγνοούμενοι – Συνεχίζονται οι έρευνες παρά τους ισχυρούς ανέμους και το σκοτάδι

Ναυτική τραγωδία στο ανατολικό Αιγαίο, ανοιχτά της Λέσβου, με φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε μέσα σε λίγη ώρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες με μέχρι στιγμής απολογισμό έναν διασωθέντα, έναν νεκρό και άλλους 12 αγνοούμενους, από την Συρία, την Ινδία και τη Αίγυπτο.

Το Λιμενικό, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα συνεχίσει τη νύχτα τις έρευνες με τη συμμετοχή 7 πλοίων, ενός πλωτού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και ενός ελικοπτέρου.

Πώς βούλιαξε το φορτηγό πλοίο

Το πλοίο «Raptor», σημαίας Κομόρες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Δεκέλειας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Είχε 14 άτομα πλήρωμα. Στις 7 το πρωί εμφάνισε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε SOS ενώ στις 08:20 βυθίστηκε 4,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Λέσβου την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Έπειτα από ώρες αναζητήσεων εντοπίστηκε σώος ένας ναυτικός πάνω σε ένα βαρέλι και ανασύρθηκε από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε η σορός ενός ναυαγού, ενώ οι υπόλοιποι 12 ναυτικοί αγνοούνται.

φορτηγό πλοίο “Raptor”
Το φορτηγό πλοίο “Raptor”

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν επτά παραπλέοντα πλοία δεσμευμένα από τον θάλαμο επιχειρήσεων, , δύο ελικόπτερα, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων

Όλα άρχισαν στις 7 το πρωί όταν ο καπετάνιος ανέφερε μηχανική βλάβη στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τον πλωτάρχη Νικόλαο Αλεξίου, εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, στο σημείο που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο με τους αλλοδαπούς ναυτικούς επικρατούσαν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 9 μποφώρ με ύψος κύματος 4,5 μέτρα. Μετά από περίπου 1 – 1,5 ώρα ο καπετάνιος δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κάποια κλίση και τότε εξέπεμψαν το mayday.

Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα τρεις ώρες μετά, να εντοπιστεί μέλος του πληρώματος να προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια χάρη σε ένα βαρέλι.

Ο ναυαγός είναι σε γενική καλή κατάσταση, σύμφωνα πάντοτε με τους θεράποντες ιατρούς και η υγεία του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα το πλοίο που μετέφερε αλάτι λόγω του έντονου κυματισμού έβαλε νερό στα αμπάρια με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και να βυθιστεί. Όπως έχει γίνει γνωστό αγνοούνται συνολικά δύο Σύριοι, ένας Ινδός και 10 Αιγύπτιοι ναυτικοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ