Τραγωδία στα Τέμπη: Η εξώδικη απάντηση Αγοραστού στην Μαρία Καρυστιανού για το «μπάζωμα»

Απαντήσεις ζητούν οι συγγενείς των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας που σημειώθηκε στα Τέμπη, για το ποιος έδωσε την εντολή να «μπαζωθεί» το σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Το enikos.gr παρουσιάζει την εξώδικη απάντηση του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστού, στην κα Μαρία Καρυστιανού, η οποία υποστήριξε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Αγοραστό, μέσω εξωδίκου, όταν, όπως είπε, πληροφορήθηκε ότι το «μπάζωμα» έγινε μέσω της Περιφέρειας-, της είπε σε γραπτή του απάντηση πως ακολουθούσε εντολές, τις οποίες είχε λάβει από τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες Αρχές (δικαστικές, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία, ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) στο οποίο και σας παραπέμπω- υπό την καθ’ όλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και προΐσταται (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση-τραγωδία), σύμφωνα με τα ισχύοντα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εξώδικη απάντηση του κ. Αγοραστού.

Η εξώδικη απάντηση

«Σε απάντηση των όσων μου προσάπτετε με την από 1/8/2023 εξώδικη δήλωσή σας, το περιεχόμενο της οποίας αρνούμαι (και ως άκρως μειωτικό για το πρόσωπό, την τιμή και υπόληψή μου αλλά και ως αβάσιμο), σας εκθέτω τα ακόλουθα:

1) Κατανοώ και σέβομαι τον πόνο σας και τη μνήμη των προσφιλών σας θυμάτων της τραγωδίας, όπως ευθύς εξ αρχής έπραξα και πράττω. Όπως και σεις, εξίσου και εγώ προσωπικά και (πιστεύω και) όλοι όσοι προστρέξαμε στο χώρο του ανείπωτου δράματος, επιθυμούμε την ανεύρεση των υπαιτίων-ενόχων και τη δικαίωση τη δική σας και των προσφιλών σας προσώπων.

«2) Τα ερωτήματα που θέτετε (και οι βαρύτατες εκφράσεις κατά του προσώπου μου) οι οποίες, ασφαλώς και δεν ήταν αναγκαίες- κατανοώ ότι οφείλονται (όχι σε άλλες σκοπιμότητες), αλλά αποκλειστικά στην έλλειψη γνώσης εκ μέρους σας, σχετικά με την κειμένη νομοθεσία, η οποία ρυθμίζει και το πρακτέον και τη «διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών σε περιπτώσεις, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων» -όπως της τραγωδίας των Τεμπών.

3) Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες Αρχές (δικαστικές, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία, ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) στο οποίο και σας παραπέμπω- υπό την καθ’ όλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και προΐσταται (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση-τραγωδία), σύμφωνα με τα ισχύοντα.

4) Οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου, σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο, και σε εφαρμογή του, «είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές», όπως και (πράγματι) εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίσθηκαν κατά τις δύο (2) έκτακτες Συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της 01/03/2023, για τη διαχείριση του σιδηροδρομικού ατυχήματος στην περιοχή των Τεμπών, που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας. Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο (και) όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και οι Υπουργός Υγείας. Υφυπουργός Μεταφορών, Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Αρχηγός Α.Τ.Α., Υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας. Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίσθηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες.

Παράλληλα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στην αντιμετώπιση της πολύνεκρης τραγωδίας, «όπως γνωρίζετε, ενεπλάκησαν όλες οι καθοριζόμενες, σύμφωνα με τα παραπάνω, διατάξεις της νομοθεσίας, Αρχές και υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ιατροδικαστική υπηρεσία, εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές κλπ), και τηρήθηκαν οι νόμοι και τα προβλεπόμενα, με απόλυτο σεβασμό στους νεκρούς και τη μνήμη των».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ