Οι Εκδόσεις Παπαζήση παρουσίασαν το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη ‘’ «Η Αλλαγή» και η αλλαγή στο Κυπριακό, Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981 – 1989 ‘’ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συνεργάτες του συγγραφέα, του βιβλιοπωλείου Ιανός.
Με αφορμή το βιβλίο, για το Κυπριακό θέμα και την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησαν ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, ο πρώην βουλευτής του Σύριζα, Κώστας Ζαχαριάδης, ο πρώην Υπουργός των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής και καθηγητής Πανεπιστημίου, Ανδρέας Λοβέρδος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Αντώνης Κλάψης. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Μαρία Αντωνιάδου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στην απόρριψη του σχεδίου Άτσεσον, θέμα που ερευνάται στην εισαγωγή του βιβλίου, τονίζοντας: «Το κοντινότερο στις ανάγκες του Κυπριακού ελληνισμού σχέδιο, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απέναντι σε αυτό, συντονίστηκε με το Μακάριο στην άρνηση αυτή και όπως μας λέει ο Παντελής Περιβολάρης, ο αμφίθυμος Γεώργιος Παπανδρέου, για μένα από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς, πείστηκε να το απορρίψει».
Ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στην ελληνοτουρκική κρίση του 1987, ένα σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου, σημειώνοντας: «Η κρίση του Μαρτίου του 1987 οφειλόταν σε μάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε αμοιβαίες παρανοήσεις, διότι έλλειπαν οι απ’ ευθείας επαφές, τις οποίες ο Ανδρέας Παπανδρέου απέκτησε μετά το 1987. Υπήρχε άμεση επικοινωνία με τον Οζάλ στη συνέχεια. Σε όλα αυτά μας πηγαίνει μία πολύ όμορφη βόλτα το βιβλίο του Παντελή Περιβολάρη και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι καλογραμμένο. Ο τρόπος με το οποίο ο συγγραφές έχει προσεγγίσει το θέμα δείχνει και το βάθος και την αγάπη του για τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Ο Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτήρισε γεγονός την έκδοση του βιβλίου που καλύπτει μία σημαντική περίοδο του Κυπριακού ζητήματος και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, λέγοντας: «Είναι πολύ μεγάλο θέμα το Κυπριακό και καθορίζει τα πάντα. Καθορίζει πράγματα και στην εξωτερική και στην εσωτερική μας πολιτική, που πολλές φορές δεν μπορούμε να τα φανταστούμε. Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο μπορεί να το διαβάσει κάποιος που θέλει να εντρυφήσει και να πάει σε βάθος και κάποιος που απλά θέλει να ενημερωθεί και να έχει μία γνώση, ως μία αρχή για περαιτέρω αναζητήσεις και προβληματισμούς.
Σημαντικό, επίσης, κεφάλαιο του βιβλίου είναι η συνάντηση του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας και ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης τόνισε: «Λίγες μήνες μετά την κρίση του 1987 έγινε η συνάντηση στο Νταβός, όπου εκεί ο Ανρέας Παπανδρέου με τον ευφυολόγο τρόπο που τον χαρακτήριζε και τον επιγραμματικό, περιέγραψε το τι συμφωνήθηκε στο Νταβός, στην πραγματικότητα το τι δεν συμφωνήθηκε ως συμφωνία μη πολέμου, που ήταν μία πολύ ευφυής διατύπωση.
Η Μαρία Αντωνιάδου παρουσίασε τον συγγραφέα Παντελή Περιβολάρη, τονίζοντας: «Είναι σαφές ότι λατρεύει τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον μοναδικό πολιτικό που Έλληνες αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα, αλλά στο βιβλίο του βλέπει και τα λάθη του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί αυτό οφείλει να κάνει σε μία επιστημονική μελέτη, αλλά και ως δημοσιογράφος που αρθρογραφεί».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος δήλωσε: «Όταν διάβασα τον τίτλο του βιβλίου ήταν αναπόφευκτο, ότι και να είχα αυτή την ημέρα, να μεριμνήσω να είμαι σε αυτή την εκδήλωση».
Περιγραφή
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο πολιτικός που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδος από το 1981 και έπειτα και αυτή η αλλαγή είναι το αντικείμενο της ιστορικής έρευνας που έχει τίτλο «Η «αλλαγή» και η αλλαγή στο Κυπριακό».
Η παρούσα έρευνα ξεκινά από τα προδικτατορικά χρόνια, για να διαπιστώσει τις βάσεις που εδράζονται οι απόψεις του Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πρωταγωνίστησε στην απόρριψη του Σχεδίου Άτσεσον, το οποίο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και Τουρκία σε διάφορες παραλλαγές. Μετά την πτώση της χούντας ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η πρώτη παράγραφος της ιδρυτικής διακήρυξης είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Ως αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης ακολούθησε σκληρή γραμμή για το Κυπριακό και δεσμεύτηκε για το άνοιγμα του «Φακέλου της Κύπρου» για να διερευνηθούν τα αίτια της Κυπριακής τραγωδίας.
Αναλαμβάνοντας την εξουσία το 1981 αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της η Ελλάδα για την Κύπρο. Ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέπτεται το νησί, αναλαμβάνει έναν πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Κύπρου, με την Αθήνα να εμπλέκεται περισσότερο στις αποφάσεις της Λευκωσίας και αντιμετωπίζει με επιθετικό τρόπο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ραούφ Ντεκτάς, ενώ απορρίπτει το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ. Υιοθετεί την πολιτική του casus belli απέναντι στην Τουρκία και σε οποιαδήποτε επεκτατική της προσπάθεια σε σχέση με την Κύπρο και θέτει βέτο στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΟΚ εφόσον δεν λυθεί πρώτα το Κυπριακό ζήτημα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο της Ευρώπης για την Κύπρο και να μετατρέψει το Κυπριακό ζήτημα σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Στο τέλος της δεύτερης Πρωθυπουργικής του θητείας αλλάζει πολιτική και δέχεται να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία, για τις οποίες θα δεχθεί κριτική ακόμα και από μέλη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος με την φράση «mea culpa».
Ο αναγνώστης του βιβλίου διαβάζοντάς το θα καταλάβει που βασίζονται οι σημερινές πολιτικές της Ελλάδας για το κυπριακό ζήτημα, αλλά θα ζήσει και ένα ταξίδι σε μία περίοδο γεμάτη εντάσεις στην οποία η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά στην πολεμική σύρραξη.
Παντελής Περιβολάρης
Ο Παντελής Περιβολάρης είναι για περισσότερο από 30 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, επιστήμων του ελληνικού πολιτισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία και υποψήφιος διδάκτορας πανεπιστημίου στις Διεθνείς Σχέσεις. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΠΣΑΤ για το καλύτερο ρεπορτάζ το 2000. Ζει με την οικογένειά του στην Αττική. Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης». Έχει εργαστεί στα σημαντικότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες, στον ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και ως στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Καστοριάς. Ως δημοσιογράφος έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο αθλητικό και πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει τιμηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σόφτμπολ για την προσφορά του στον αθλητισμό.