Το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης – Άνθρωποι πέθαναν ή δεν βρέθηκαν ποτέ – ΦΩΤΟ

Το καλοκαίρι ήρθε και τουρίστες Έλληνες και ξένοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με την πεζοπορία και την ορειβασία στην Κρητική γη, που προσφέρει άφθονα μέρη για να εξερευνήσει κανείς.Πόσο επικίνδυνο όμως μπορεί να αποδειχθεί όταν πολλοί παραβλέπουν τις οδηγίες και τις σημάνσεις και ακολουθούν την δική τους πορεία;Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στα βουνά της Κρήτης ενώ άλλοι έχουν απλώς χαθεί και ταλαιπωρηθεί, λόγω αφέλειας πολλές φορές, από την μεριά των ίδιων.Το φαράγγι του Κλάδου θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης και σίγουρα ένα από τα πλέον απροσπέλαστα. Άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ, αναφέρει ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης.Πού καταλήγει το φαράγγι του Κλάδου και γιατί είναι το πιο επικίνδυνο φαράγγι της ΚρήτηςΤο φαράγγι του Κλάδου είναι παράλληλα και δυτικά από το φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Δώματα και μπορεί να το διασχίσει κάποιος μόνο με τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό καταρίχησης και έχοντας την απαραίτητη εμπειρία. Πολλοί από ορειβάτες που φτάνουν στο παραπάνω σημείο που χρειάζεται ο εξοπλισμός, ακολουθούν μια άλλη πορεία που μοιάζει “εύκολη” αλλά για μερικούς δεν υπήρξε ποτέ επιστροφή.Παρόλο που σε αυτήν την εναλλακτική πορεία του φαραγγιού υπάρχει σήμανση που αποτρέπει τους ανθρώπους να προχωρήσουν, κάποιοι απλώς την αγνοούν και άλλοι εξιτάρονται από την ιδέα του κινδύνου χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του.Πως οι ορειβάτες “πέφτουν θύματα” του φαραγγιού“Βλέπεις ένα σκαλοπάτι το πηδάς, φτάνεις στο επόμενο και συνεχίζεις, κατεβαίνεις άλλα δυο-τρια ενώ έχει ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ψηλά. Φτάνεις όμως σε κάποιο σημείο που ούτε πίσω μπορείς να πας γιατί έχεις ήδη κατέβει το “σκαλοπάτι” των τριών μέτρων που έχει πολύ απότομη κλίση και γλιστράει σαν σαπούνι αν προσπαθήσεις να επιστρέψεις, ούτε όμως κάτω μπορείς να πας καθώς το επόμενο σκαλοπάτι φτάνει το ύψος των δέκα μέτρων.”Αυτοκτόνησε με τα κορδόνια των αρβυλών του

Πολλοί ορειβάτες δεν έχουν βρεθεί ποτέ και άλλοι έχουν βρεθεί νεκροί, με τον αριθμό αυτών να φτάνει περίπου τους δέκα, ενώ ακόμα περισσότεροι βρέθηκαν απλώς τραυματισμένοι.

Μια περίπτωση είναι ενός ζευγαριού Πολωνών που βρέθηκαν εκεί νεκροί πριν από περίπου 6 χρόνια ,ενώ είχαν ξεκινήσει από το φαράγγι του Κλάδου για να πάνε σε αυτό της Σαμαριάς. “Με δική τους απερισκεψία προχώρησαν από εκείνο το σημείο”

Άλλη περίπτωση είναι ενός Γάλλου που έβγαλε τα κορδόνια των παπουτσιών του, πάνω στην απελπισία του που δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς και αυτοκτόνησε.

Στο γράμμα που είχε αφήσει ανέφερε ότι “Βρίσκομαι σε απόγνωση και φωνάζω εδώ και μέρες και δεν με ακούει κανείς” ο άτυχος Γάλλος είχε μάλιστα σπάσει και το πόδι του στην προσπάθεια της κατάβασης του από τα λεγόμενα “σκαλοπάτια”.

“Πρόσφατα μάλιστα, δυο νεαροί Χανιώτες ήρθαν και με βρήκαν και μου είπαν ότι παραλίγο να εκτεθούν σε κίνδυνο αγνοώντας την ιδιαίτερη σήμανση που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο, ευτυχώς δεν συνέχισαν”

Πηγή: flashnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ