Το πάρτι του Ξηρού – Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

Το πάρτι του Ξηρού – Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

Φόβοι για νέο αιματηρό κύκλο τρομοκρατίας που ανοίγει με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος καταδικάστηκε για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη», κυριαρχούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Την Δευτέρα λίγο πριν επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού μετά από άδεια 9 ημερών για την γιορτή της Πρωτοχρονιάς ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν εμφανίστηκε ως όφειλε στο αστυνομικό τμήμα της Χαλκιδικής. Τις προηγούμενες ημέρες έδινε κανονικά το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας όπου διαμένουν τα αδέρφια του αλλά το πρωί της Δευτέρας έκλεισε το κινητό του και τα ίχνη του χάθηκαν.

Ο λεγόμενος «Μανώλης» της «17Ν» βρισκόταν σε άδεια από την 1 Ιανουαρίου 2014 και τους τελευταίους 15 μήνες το Δικαστικό Συμβούλιο των φυλακών έκρινε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής γι’ αυτό και τους χορήγησε συνολικά 7 πολυήμερες άδειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αστυνομικές αρχές παρουσιάζει ένα πάρτι στις φυλακές Κορυδαλλού λίγο πριν την έξοδο του Χριστόδουλου Ξηρού. Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να γλέντισε την αλλαγή του χρόνου με κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς».

Τώρα πλέον η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη «συνάθροιση» στον Κορυδαλλό είχε σχέση με την απόδραση του καταδικασμένου για την «17Ν». Στον απόηχο της απόδρασης Ξηρού συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική ο Κώστας Σακκάς που κατηγορείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και αφέθηκε ελεύθερος μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για παραβίαση των περιοριστικών όρων διαμονής που του επιβλήθηκαν.

Που στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.:

• Εξετάζεται ποιοι και πως βοήθησαν τον Χριστόδουλο Ξηρό να διαφύγει από τη Χαλκιδική. Επιπλέον στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί και οι σχέσεις του Χριστόδουλου Ξηρού με κατηγορούμενους για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς».

• Οι αρχές έκαναν φύλλο και φτερό το σπίτι όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός προκειμένου να βρουν οποιοδήποτε στοιχείο για το σχέδιο φυγής του.

• Αναζητείται ο αδερφός του Βασίλης Ξηρός που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για συμμετοχή στη «17Ν» και αποφυλακίστηκε το 2011 αφού εξέτισε τα τρία πέμπτα της ποινής του και διαμένει στην Καλλικράτεια.

Ποιοι παραμένουν στον Κορυδαλλό

Οι περισσότεροι καταδικασμένοι για συμμετοχή στη «17Ν» βρίσκονται εκτός των φυλακών σήμερα καθώς έχουν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής τους. Βαρύτατες ποινές εκτίουν έως σήμερα οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Δημήτρης Κουφοντίνας που δεν παίρνουν καμία άδεια από τις φυλακές. Στον Κορυδαλλό βρίσκονται και οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης που λαμβάνουν άδειες εξόδου και ο Σάββας Ξηρός που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λάρισας.

Τι φοβούνται οι αρχές

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν ότι η φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού μπορεί να σχετίζεται με την απόπειρα συγκρότησης μίας νέας οργάνωσης που θα λειτουργήσει στα χνάρια της «17 Νοέμβρη», με χτυπήματα σε πολιτικούς και διπλωματικούς στόχους.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί τώρα να συνδέσει όλα τα κομμάτια του παζλ για το αντάρτικό πόλης και προβληματίζεται με το γεγονός ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε τη παρασκευή βομβών και την εκτόξευση ρουκετών της οργάνωσης.

Υπό τα νέα δεδομένα εξετάζεται και η «εξαφάνιση» του καταδικασμένου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η προκήρυξη για την ανάληψη της επίθεσης στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη.

Τα ανοιχτά θέματα στο φάκελο της «17Ν»

Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού φέρνει στο προσκήνιο τα αναπάντητα ερωτήματα που υπάρχουν στον φάκελο της «17Ν» σχεδόν 11 χρόνια μετά την εξάρθρωση της. Μέχρι σήμερα παραμένουν «ορφανά» ένα παλαμικό και πέντε δακτυλικά αποτυπώματα που εντοπίστηκαν σε γιάφκες της οργάνωσης.

Επιπλέον η ΕΛ.ΑΣ. δεν κατάφερε να βρει ποτέ το ιστορικό 45αρι κολτ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις αρχικές δολοφονίες της «17Ν» με πρώτη την εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουελς στις 23 Δεκεμβρίου 1975. Ακόμη και η πρώτη γραφομηχανή που γράφτηκαν οι αρχικές προκηρύξεις της οργάνωσης παραμένει άφαντη.

Εκτός όμως από τα άγνωστα πρόσωπα γρίφος παραμένει για τις αρχές και η ύπαρξη ενός άτυπου καθοδηγητικού οργάνου της «17Ν» που φέρεται να μην εξαρθρώθηκε ποτέ. Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ στη δίκη της οργάνωσης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ