Το παρασκήνιο της απόφασης για τα νέα μέτρα και οι πρώτες αντιδράσεις των άνω των 60 ετών

Τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να κυριαρχήσει και η υφήλιος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο έτος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα το πρωί της Τρίτης, σχετικά με τη δημόσια Υγεία και την προστασία από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο και ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας (σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν), το οποίο και αποκάλεσε «αντίτιμο υγείας».

Ενόψει των Χριστουγέννων ανακοίνωσε, επίσης, ένα συμπληρωματικό μέτρο: τη διάθεση ενός δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να παρακολουθήσουμε καλύτερα την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών.

ελλείψεις προϊόντων -Χριστούγεννα

Αυτά τα μέτρα τη δεδομένη χρονική στιγμή υπογραμμίζουν άλλωστε και το παρασκήνιο της απόφασης. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της σοβαρότητας της κατάστασης και εξίσου ζοφεροί. Ήδη ξεπεράσαμε τους 18.000 νεκρούς από τον κορονοϊό. Οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι, ενώ τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αυτές τις περιοχές είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη που αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση στο υπουργικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε αυτό ακριβώς, ότι «από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Και είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και δυστυχώς πολλοί από αυτούς χάνονται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι άδικοι θάνατοι».

 

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν διαρκώς ότι ο εμβολιασμός αποτελεί όπλο εναντίον του κορονοϊού, ενώ παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα και ήδη έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, «η νέα μετάλλαξη Ο μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωσή του.

μετάλλαξη Μποτσουάνα -χρηματιστήριο

Για τη μετάλλαξη Όμικρον θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει μ’ άλλα λόγια να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown το οποίο κάποιοι προεξοφλούν χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδος σημειώνεται μία πληρότητα άνω του 100%, είναι μεγάλη πίεση, επιστρατεύεται ο ιδιωτικός τομέας, καλούνται να δώσουν μια μάχη η οποία είναι δυσανάλογη με τις δυνατότητες οποιουδήποτε συστήματος σε οποιαδήποτε χώρα. Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98% και έτσι οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι.

Πώς αντιδρούν οι πολίτες με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των άνω των 60 έγινε δεκτό με αντικρουόμενα συναισθήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star. “Από τη μια καλό, από την άλλη υποχρεωτικά, γιατί για εμάς που το κάναμε, γιατί να μην το κάνουν οι άλλοι;” αναρωτήθηκε ένας άνδρας.

“Είναι ένα αυστηρό μέτρο αλλά και αναγκαίο. Αλλά ας δώσει και καμιά αύξηση για να μπορούμε να τα δίνουμε” πρόσθεσε ένας άλλος.

“Από φόβο το κάνετε και από φόβο δεν το κάνω. Αυτή είναι η αλήθεια” επεσήμανε μία κυρία στην κάμερα του Star

“Ναι, αλλά δεν θα σταματήσει αυτό” αντιλέγει μία άλλη. “Πρέπει, πρέπει! Εγώ θα κάνω τώρα την τρίτη δόση”.

“Απαράδεκτο! Απαράδεκτο τελείως” σημείωσε ηλικιωμένος άνδρας.

“Καλά κάνει,  εμείς έχουμε κάνει και τα τρία” υπογράμμισε άλλος. “Λίγα είναι, γιατί μας αναγκάζουν εμάς να είμαστε τυλιγμένοι, μάσκες, κακό, κι έχω κάνει τρία εμβόλια” εξέφρασε την άποψή του ένας κύριος ενώ μία κυρία αντέδρασε: “Τα έχω κάνει, αλλά αυτό θεωρείται εκβιασμός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ