Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»: Κεραυνοί «σάρωσαν» Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και προκάλεσαν νέες εστίες φωτιάς

Οι κεραυνοί χωρίς βροχή, που σάρωσαν το Σάββατο την Αττική, τις Κυκλάδες και την Εύβοια, προκάλεσαν δεκάδες νέες εστίες με φωτιές, αφού όταν οι κεραυνοί χτυπούν τα δένδρα, αυτά αναφλέγονται. Είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας».

Μαρινέλλα: Η αδημοσίευτη φωτογραφία με τον Βασίλη Τσιβιλίκα και την Νόρα Βαλσάμη το 1985

Στο Γραμματικό κάτοικοι τραβούν βίντεο. Βλέπουν πως βρέχει, όμως η φωτιά δεν σβήνει. Το ίδιο και στην Άνδρο. Η αιτία; Το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας, όπως το αποκαλούν οι μετεωρολόγοι, φαινόμενο που επισκέφθηκε την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες προκαλώντας νέες εστίες φωτιάς, κινητοποιώντας την Πυροσβεστική και χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών έπεσαν το Σάββατο περισσότεροι από 300 κεραυνοί. Από το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας δημιουργήθηκαν εστίες πυρκαγιάς στο Γραμματικό, στο Σούλι και στον Βαρνάβα.

Η φωτιά από ξηρή καταιγίδα

Η ξηρή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει σήμερα, να καίει μέσα στο δένδρο για αρκετό διάστημα και η φωτιά να εκδηλωθεί 2-3 μέρες αργότερα. Το νερό της βροχής μπορεί να τη σβήσει μόνο αν η φωτιά έχει προκληθεί σε μεγάλο υψόμετρο. Δεν υπάρχουν σε αυτές τις φωτιές πολλές εστίες, όπως στις περιπτώσεις εμπρησμού.

Πυροσβεστική: Μάχη με 122 φωτιές σε όλη τη χώρα – Αναζωπυρώσεις σε Έβρο, Πάρνηθα και Βοιωτία

Στην Ελλάδα μόλις το 5% των πυρκαγιών προέρχεται από ξηρές καταιγίδες, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ που το 25% των πυρκαγιών προέρχεται από κεραυνούς.

Λάρισα: Θρίλερ με 46χρονη που εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο διαμέρισμά της

Τεράστια καταστροφή

Το μέγεθος της καταστροφής από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, όπως αποτυπώνεται και από τον δορυφόρο, είναι τεράστιο. Συγκεκριμένα, στον Έβρο αποτυπώνεται πως έχουν καεί 261.000 στρέμματα δάσους και 250.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων, ενώ στην Πάρνηθα έχουν πληγεί 28.000 στρέμματα θαμνωδών εκτάσεων και 12.000 στρέμματα δασών.
Πλέον, ο μεγάλος φόβος όλων είναι οι πλημμύρες που θα έρθουν τον χειμώνα. Σύμφωνα με δασοπόνους, η δασική στάχτη θα μπορούσε ιδανικά να ανακυκλωθεί ως λίπασμα για την καινούργια βλάστηση, καταλήγει όμως στα ρέματα με πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Οι σημερινές ξηρές καταιγίδες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έπεσαν 270 κεραυνοί μέσα σε μια ώρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έξι εστίες φωτιάς σε διαφορετικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης, Βούλας και του Κορωπίου. «Δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” με κεραυνούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Δείτε LIVE τον χάρτη του meteo με την κεραυνική δραστηριότητα

Τι είναι η «ξηρή καταιγίδα»

«Ξηρή καταιγίδα» ονομάζεται η καταιγίδα χωρίς σταγόνα βροχής παρά μόνο με κεραυνούς.  Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται σε περιοχές όπου ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλός και η υγρασία χαμηλή . Είναι γνωστό ως ξηρή καταιγίδα επειδή συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η θερμότητα συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για βροχή, αλλά δεδομένης της θερμοκρασίας, οι κατακρημνίσεις, είτε βροχές είτε άλλες, δεν μπορούν να φτάσουν στο έδαφος αφού εξατμίζονται καθώς πέφτουν κοντά στη γη. Ο τύπος της βροχής είναι γνωστός με το όνομα της Βίργας. Επομένως, βρέχει πραγματικά, αλλά δεν εκτιμάται αφού εξατμίζεται πριν πέσει στην επιφάνεια.

Προστασία από κεραυνούς

Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
  • Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
  • Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
  • Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
  • Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
  • Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
  • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας χτυπηθεί από κεραυνό

  • Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
  • Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.
  • Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ