Το δημοτικό σχολείο που «αγκαλιάζει» τρία αδέρφια από τη Συρία

Το μόνο, στο οποίο διαφέρουν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς τους, όπου πηγαίνουν ο Γκάζι, η Λάνα και ο Ταζ, είναι στα …άγνωστα, για τους συμμαθητές τους, ονόματά τους. 

Κατά τ’ άλλα, τα τρία παιδιά έχουν ενταχθεί ομαλά, από τις πρώτες μέρες, στη σχολική κοινότητα και παίζουν χαρούμενα στην αυλή με τους συμμαθητές τους, «σπάζοντας» τα όποια γλωσσικά εμπόδια με το παιχνίδι και τα χαμόγελα.

Τα τρία αδέρφια από τη Συρία, 6, 7 και 11 χρόνων φοιτούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με το μεγαλύτερο να πηγαίνει στην Ε’ τάξη και τα δύο μικρότερα στην Α’ τάξη.

«Ήδη, τα παιδιά έχουν εγκλιματιστεί και δεν τέθηκε ποτέ, κανένα ζήτημα από τους υπόλοιπους γονείς» ξεκαθαρίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Καμπούρης, διευκρινίζοντας πως κρίθηκε καλύτερο να μπουν τα δύο μικρότερα παιδιά στην ίδια τάξη.

«Όσο για τη γλώσσα, πιστεύω ότι τα μικρότερα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα μιλούν αρκετά καλά ελληνικά, όπως έχουμε διαπιστώσει άλλωστε και κατά το παρελθόν, με μαθητές από την Αλβανία που γρήγορα έμαθαν την γλώσσα» εξηγεί. Ο μεγαλύτερος, ο Γκάζι, σύμφωνα με τον κ.Καμπούρη, ίσως δυσκολευθεί παραπάνω με την γλώσσα αλλά, «μιλάει καλά αγγλικά και δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης». 

«Βέβαια, τα παιδιά αυτά, δύσκολα μπορούν να «ακολουθήσουν» τα υπόλοιπα αλλά εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και αν περισσέψουν κάποιες ώρες, μετά την τοποθέτηση όλων των ειδικοτήτων, θα τα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο» λέει ο κ.Καμπούρης.

Η οικογένεια των Σύρων μένει σε ένα διαμέρισμα κοντά στο σχολείο, με την υποστήριξη της ομάδας Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες/μετανάστες του Μικρόπολις (Κοινωνικός χώρος για την ελευθερία). Οι γονείς πηγαίνουν κάθε πρωί τα παιδιά στο σχολείο και το μεσημέρι τα περιμένουν απ’ έξω για να τα πάρουν, κρεμασμένοι όπως οι υπόλοιποι γονείς στα κάγκελα, λέει χαρακτηριστικά ο κ.Καμπούρης.

Ο πατέρας των παιδιών, ο 42χρονος Φιράζ, μηχανικός αυτοκινήτων στην πόλη Χομς της Συρίας, είναι ενθουσιασμένος πού τα παιδιά του πηγαίνουν σχολείο.

«Είναι χαρούμενα και περνούν καλά» δηλώνει, εξηγώντας ότι η οικογένεια βρίσκεται ήδη 7 μήνες στην Ελλάδα και περιμένει έγκριση για μετεγκατάσταση σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Μέχρι τότε, θέλει τα παιδιά του να πηγαίνουν σχολείο για να μη χάσουν άλλη μια μέρα από την παιδικότητά τους… 

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Hurriyet: Ένα εκατομμύριο παιδιά εργάζονται αντί να πηγαίνουν στο σχολείο

Εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ για το ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων

Δήμος Αλεξάνδρειας: Τα προσφυγόπουλα θα πάνε στο σχολείο όπως και να ‘χει

Παραιτήθηκε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων στο σχολείο της Αλεξάνδρειας

Τα σχολεία της Αλεξάνδρειας Ημαθίας λένε «όχι» στους πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ