Το χρονικό του θρίλερ με τα δύο αεροπλάνα της Emirates – Η περιγραφή επιβάτη για την πορεία μέχρι το «Ελ. Βενιζέλος»

Μια πληροφορία που έφτασε από τη CIA την Πέμπτη για ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής σε πτήση της Emirates προκάλεσε πανικό. Δύο πτήσεις ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης με προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι αντίστοιχα.

Αμέσως μόλις ενημερώθηκαν οι Αρχές άρχισαν τις έρευνες πρώτα στο ένα αεροπλάνο και έπειτα στο άλλο. Έπειτα από αρκετή ταλαιπωρία για τους επιβάτες και με την αγωνία να χτυπά… κόκκινο τελικά δεν βρέθηκε ύποπτο άτομο ή κάτι άλλο στα δύο αεροσκάφη και ο συναγερμός έληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση ΕΚ209, είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία), όταν ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους το αεροπλάνο και έτσι αυτό επέστρεψε στην Αθήνα.

Το αεροπλάνο άλλαξε διαδρομή και πήγαινε μόνο πάνω από τη θάλασσα, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από τη στεριά, συνοδεία δύο μαχητικών F-16, που απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας.

«Δεν μας είχαν πει τον λόγο επιστροφής μας στην Αθήνα»

Επιβάτης της πτήσης της Emirates, ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης μιλώντας στο OPEN περιέγραψε τα όσα εκτυλίχθηκαν.

Πετούσαν πάνω από την Ιταλία όταν έγινε μια ενημέρωση ότι το αεροπλάνο πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε, στην αρχή οι επιβάτες νόμιζαν ότι δεν άκουσαν καλά, αλλά στη συνέχεια το προσωπικό  του αεροπλάνου τους ενημέρωσε ότι όντως γυρνούνστην Αθήνα. Αρχικά το προσωπικό δεν έλεγε τον λόγο επιστροφής και μετά την πίεση των επιβατών τους είπαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τον εναέριο χώρο της Γαλλίας.

Όσον αφορά στα F-16 ο κ. Συπιδάκης είπε ότι δεν αντιλήφθηκαν ότι υπήρχε συνοδεία στο αεροσκάφος τους. «Λόγω και της περασμένης ώρας ήταν πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι υπήρχε συνοδεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυριδάκης.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιβάτες κατάλαβαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς κάποια στιγμή ακόμη και το internet που είχαν πληρώσει ορισμένοι για τη διάρκεια της πτήσης, διεκόπη.

«Ιδιαίτερη αναστάτωση δεν υπήρξε, εννοώ να συνοδεύεται από φωνές, λιποθυμίες ή ο,τιδήποτε. Απλά άρχισε να υπάρχει ένα κλίμα περίεργο στην καμπίνα του αεροσκάφους. Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει» δήλωσε ο επιβάτης της Emirates.

Ο Γιάννης Σπυριδάκης περιέγραψε και την αγωνία που βίωσαν οι επιβάτες μέχρι να προσγειωθούν στο Ελ. Βενιζέλος καθώς μπορούσαν να δουν την πορεία που ακολουθούσε το αεροσκάφος από τα monitor που είχαν μπροστά στις θέσεις τους, και έβλεπαν ότι δεν πετούσαν κοντά στη στεριά και πολύ νότια. Σημείωσε δε ότι όταν έφτασαν τους ανακοινώθηκε ότι αρχικά μπορούν να αποβιβαστούν μόνο όσοι είχαν επιβιβαστεί από την Αθήνα.

Όταν κατέβηκαν από τον αεροπλάνο, έγινε έλεγχος στα διαβατήρια και τις αποσκευές των επιβατών. «Εμείς καθαρή εικόνα του περιστατικού είχαμε όταν ανοίξαμε τα κινητά μας και είχαμε internet», είπε ο Γιάννης Σπυριδάκης.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του OPEN:

Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει το αεροπλάνο της Emirates να αδειάζει τα καύσιμά του

Αποκλειστικό βίντεο της ΕΡΤ από επιβάτη της πτήσης της Emirates προς Νέα Υόρκη δείχνει πώς το αεροπλάνο αδειάζει τα καύσιμά του βάσει πρωτοκόλλου για αναγκαστική προσγείωση στην οποία προχώρησε μετά τις πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές αρχές από τη CIA για ύποπτο επιβάτη.

 

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ