Αλλάζει τα δεδομένα η Όμικρον: Σήμερα οι ανακοινώσεις για το πρώτο “πακέτο” μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως έχει ξεκινήσει για την ανακοίνωση νέων μέτρων, προκειμένου να μπει ένα “φρένο” στην πανδημία, τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για την παραλλαγή “Όμικρον“, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά και την εισήγηση των ειδικών, και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις, το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις της επιτροπής.

Παρόλο που κυβερνητικά στελέχη κρατούν κλειστά τα “χαρτιά” τους για τα μέτρα και το πότε αυτά θα ληφθούν, οι σχετικές ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν στη συνέχεια, είτε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη, εξετάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού, που μεταδίδεται ταχύτατα και έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί φαίνεται να εισηγούνται την άμεση ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.

Επιπλέον, ζητούν να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και υποχρεωτική η μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Φέρονται επίσης να εισηγούνται ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, μετά την Πρωτοχρονιά, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα δεν έχει βελτιωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να προτείνουν να αλλάξει το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση, την επέκταση της τηλεργασίας και τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων που θα επιτρέπονται ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους.

Θεσσαλονίκη Λευκός Πύργος

“Όμικρον”: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα λύματα της Θεσσαλονίκης – Περίπου 100 κρούσματα

Η παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού εντοπίστηκε και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη.

Από τις αναλύσεις που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, επιβεβαιώθηκε η παρουσία της “Όμικρον” στα αστικά απόβλητα της πόλης. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, έπειτα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης της “Όμικρον” σε σχέση με την “Δέλτα”, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.

«Δε μας εκπλήσσει η παρουσία του στελέχους Όμικρον στη Θεσσαλονίκη, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, όπως αναμενόμενη είναι και η επικράτησή του το επόμενο διάστημα. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα, πριν ακόμη εντοπιστεί η μετάλλαξη σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη, ερχόμαστε να προσφέρουμε στην Πολιτεία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης για την επιδημιολογική κατάσταση και πορεία της πανδημίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε δηλώσεις που έκανε στο mega, ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε ότι “εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μπορούμε και ανιχνεύουμε με μια ακριβή μέθοδο σε πραγματικό χρόνο τη μετάλλαξη Όμικρον πριν διαπιστωθεί σε εργαστηριακό επίπεδο”. “Για να διαπιστωθεί η συγκέντρωση της Όμικρον σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που να μπορούμε έστω και οριακά να το διαπιστώνουμε”, τόνισε και εκτίμησε ότι τα κρούσματα πρέπει να είναι περίπου 100.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ