Την Δευτέρα το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη με Θεσσαλούς αγρότες – Το μήνυμα από το Κιλελέρ και τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Μήνυμα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που επιδεινώθηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες έστειλαν οι Θεσσαλοί αγρότες με συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στο Κιλελέρ την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, (Δευτέρα, 11/3) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της Θεσσαλίας βγήκαν ξανά στους δρόμους. Εκατοντάδες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με αφορμή τα 114 χρόνια από την αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ, στέλνοντας μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αύριο έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας. Περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις».

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν έτοιμο το πλαίσιο των αιτημάτων τους, ενόψει της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τους πλημμυροπαθείς αγρότες, μέχρι και σήμερα στη Θεσσαλία 400.000 στρέμματα γης παραμένουν μη καλλιεργήσιμα μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, 150.000 στη λίμνη Κάρλα και 250.000 σε άλλες περιοχές του κάμπου.

Οι αγρότες αναμένεται να θέσουν τα εξής θέματα:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος,

-Αποστραγγιστικά έργα για όλη τη Θεσσαλία,

-Διάνοιξη σήραγγας απορροής υδάτων στη λίμνη Κάρλα.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για το αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα και θα ζητήσουν παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών που βρέθηκαν στο Κιλελέρ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του αγρότη, ενώ νωρίς το πρωί η δεκαπενταμελής επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Το κρίσιμο ραντεβού με Μητσοτάκη

Για το πρωί της Δευτέρας (11/3) στις 11:00 έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, επίκεινται δύο συναντήσεις αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό:

με τους θεσμικούς εκπροσώπους Θεσσαλίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

-Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
-Αρδευτικό
-Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
-Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
-Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων
-Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.

«Θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ