Την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα εξέφρασε η Νούλαντ

Την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, αναφορικά με το προσφυγικό, εξέφρασε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα.

«Ήρθα αυτή τη χρονική στιγμή, για να εκφράσω την αμερικανική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές με τη μεταναστευτική κρίση, καθώς έκλεισαν τα σύνορά σας από τον βορρά, για να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, με την κρίση αυτή και να δω πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν», είπε  χαρακτηριστικά η κ. Νούλαντ και επανέλαβε πολλές φορές τον εντυπωσιασμό της από την «τεράστια γενναιοδωρία» του ελληνικού λαού για την ανακούφιση των προσφύγων.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται, ενόψει της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε η συμφωνία αυτή να γίνει με δίκαιο, καθαρό και διαφανή τρόπο, πρόσθεσε, αναφερόμενη κυρίως στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Η κ. Νούλαντ, την Πέμπτη, την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετέβη στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, για το οποίο είπε ότι πρόκειται για υπόδειγμα, πολύ καλά οργανωμένο, όπου οι πρόσφυγες έχουν καλή υποστήριξη και είναι ένα κέντρο το οποίο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας με την ΕΕ και την Τουρκία.

Σχολιάζοντας την επίσκεψή της στην Ειδομένη, σημείωσε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τονίζοντας παράλληλα «τις προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας, των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και την τεράστια γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών», σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρουν καλύτερο κατάλυμα, κι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με την ελληνική πλευρά, δηλαδή να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα όπως αυτό στα Διαβατά. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα βοηθώντας να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, υπογράμμισε.

Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψή της σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Εξωτερικών -όπου συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας και τον γγ του ΥΠΕΞ- και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την επιστροφή των θεσμών και την οικονομική κατάσταση, ενθαρρύνοντας, όπως σημείωσε, την Ελλάδα να ολοκληρώσει τη συμφωνία ώστε να ακολουθήσει και η ελάφρυνση του χρέους. Συζήτησαν επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια, το Κυπριακό και άλλα θέματα, αλλά υπογράμμισε ότι «αυτή η επίσκεψη γίνεται κυρίως για να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα εδώ, πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις προσεχείς ημέρες η αμερικανική πλευρά θα ανταποκριθεί με την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την ορθή εφαρμογή της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Σε ερώτηση που της έγινε για την επίσκεψή της, την Πέμπτη, στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα Σκόπια, απάντησε ότι μετέβη σε ένα κέντρο μετάβασης προσφύγων (transit center), το οποίο φιλοξενούσε μόνον μια οικογένεια, λόγω του κλεισίματος των συνόρων. Ως προς ενδεχόμενες εξελίξεις στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του προσφυγικού, δεδομένου του προβλήματος της ονομασίας, απάντησε ότι στην ΠΓΔΜ είναι απορροφημένοι με τις προεκλογικές ετοιμασίες. Εμείς πάντως, σημείωσε, μιλάμε πάντα με την Αθήνα και τα Σκόπια λέγοντας ότι «επιθυμούμε την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ότι επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στη διαδικασία επίλυσης των Ηνωμένων Εθνών», διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «αυτό δεν ήταν το κύριο θέμα μας σήμερα».

Τέλος, στην ερώτηση, πόσο μπορεί να συνεισφέρουν οι ΗΠΑ δεχόμενες περισσότερους Σύρους πρόσφυγες, απάντησε ότι είμαστε ο μεγαλύτερος αποδέκτης προσφύγων στον κόσμο, με τον κύριο όγκο να προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, αλλά θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε και πρόσφυγες από τη Συρία.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της, επανέλαβε ότι η χρησιμότητα της επίσκεψής της εντάσσεται στην προοπτική να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στις επικείμενες συμφωνίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, καθώς και να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Τουρκία και τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για πολιτική διευθέτηση, που είναι και ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Στους 42.253 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.