Τι να κάνεις για να σωθείς από ένα ναυάγιο

Η τραγωδία του «Norman Atlantic» άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για το πόσο ασφαλές είναι να ταξιδεύει κάποιος με πλοίο. Και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορώ να σωθώ από ένα ναυάγιο; Αν και η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική καθώς εδώ παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, αν το περιστατικό συμβεί νύχτα ή μέρα αλλά και η τύχη, οι ειδικοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι βεβαίως εφικτό αν τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Άλλωστε, όπως λένε, η καλύτερη σωστική λέμβος είναι το ίδιο το πλοίο» και η εγκατάλειψή του πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

Ωστόσο όλοι συγκλίνουν  σε ένα συμπέρασμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.  Ο σημαντικότερος απρόβλεπτος παράγοντας στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά είναι ο άνθρωπος.

Η ψυχολογία του καπετάνιου παίζει καθοριστικό ρόλο. Όμως πάντα υπάρχει ένα «αλλά».

Όπως επισημαίνει ο πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού Κωνσταντίνος Γκριτζέλης, «ας μην ξεχνάμε ότι κι αυτός είναι άνθρωπος».

Το κλειδί για την ασφαλή διαχείριση ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι η εκπαίδευση του προσωπικού. «Το πλήρωμα πρέπει να είναι τόσο καλά εκπαιδευμένο ώστε όταν σημάνει σήμα κινδύνου να ενεργεί τελείως μηχανικά» λέει ο 35χρονος πλοίαρχος Κώστας Λαμπρόπουλος.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες μόλις ηχήσει σήμα κινδύνου;

Το πρώτο βήμα κατά τον Γιώργο Μαργέτη, ναυπηγό-τεχνικό σύμβουλο, είναι να σπεύσουν στους σταθμούς συγκέντρωσης. Κι εκεί περιμένουν. Είναι πολύ σημαντικό να φορούν το σωσίβιό τους και να είναι καλά ντυμένοι –ακόμη και το καλοκαίρι.

«Όσο καλός κολυμβητής και να είναι κάποιος, είναι θέμα χρόνου να πνιγεί αν δεν φοράει σωσίβιο» λέει.

«Αν τελικά κάποιοι βρεθούν στη θάλασσα, πρέπει να απομακρυνθούν από το πλοίο για να αποφύγουν τις δίνες, να σταματήσουν τις απότομες κινήσεις και να πάρουν εμβρυακή στάση για να μην σπαταλούν ενέργεια. Επιπλέον πρέπει να προσέχουν τα βράχια γιατί αρκετοί ναυαγοί έχουν χαθεί όταν τα κύματα τους έσπρωξαν πάνω τους».

Δείτε τα ατυχήματα και δυστυχήματα με πλοία στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2012)

 

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

Διαβάστε επίσης

Ιταλός Εισαγγελέας: Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς

Καπετάνιος Norman Atlantic: Ζήτησα βοήθεια από την Ελλάδα, αλλά δεν εισακούστηκα – ΒΙΝΤΕΟ

Βρέθηκε το “μαύρο κουτί” του Norman Atlantic – ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ