Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για τις κενές ΜΕΘ

Τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ  στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ περιέγραψε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου. Παράλληλα, σχολίασε τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για ΜΕΘ που παραμένουν κενές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για τη νοσηλεία VIP προσώπων.

Όπως είπε την ευθύνη για τη διαχείριση της πλατφόρμας με τις κλίνες ΜΕΘ την έχει το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δημιουργηθεί εδώ και 5 χρόνια και σε αυτό το σύστημα ανεβαίνουν όλα τα περιστατικά που είναι διασωληνωμένα και χρειάζονται ΜΕΘ.

“Για περιστατικά Covid έχουμε  660 κρεβάτια. Ξέρουμε ότι σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωή τους περίπου 100 ασθενείς. Από τους 100, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι διασωληνωμένοι. Όταν χάνουν τη ζωή τους, κάποιο κρεβάτι  μένει κενό. Από τη στιγμή που μένει κενό το κρεβάτι, φαίνεται στο σύστημα και ο γιατρός που έχει το κενό κρεβάτι μπαίνει στο σύστημα και με συνεννόηση των θεραπόντων ιατρών του ασθενούς παίρνει το περιστατικό που μπορεί να καλυφθεί. Γιατί υπάρχουν και ιατρικά θέματα και επίσης δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες.

Με το που αδειάζει ένα κρεβάτι σε καθημερινή βάση, μπορεί να φαίνονται 50- 60 κρεβάτια κενά, πχ αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Την επόμενη ώρα μπορεί να είναι 30 γιατί όταν αδειάζει ένα κρεβάτι χρειάζεται να απολυμανθεί, να γίνουν κάποιες ενέργειες και η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ να μεταφέρει έναν διασωληνωμένο από ένα νοσοκομείο στο συγκεκριμένο κρεβάτι. Άρα στο σύστημα θα φαίνονται κενά 40,50,60 κρεβάτια ανάλογα με την ώρα”, είπε ο κ. Μαθιόπουλος.

“Άρα από τη στιγμή που διαχειριζόμαστε στην πλατφόρμα 658 κρεβάτια για Covid περιστατικά πανελλαδικά κι άλλα τόσα περίπου – 650 non Covid – , μαζί με περίπου 200 κρεβάτια ΜΕΘ που δίνουν οι ιδιωτικές κλινικές, φτάνουμε σε αυτό το σύνολο των ΜΕΘ.

Από εκεί και πέρα για όλα τα  περιστατικά που είναι διασωληνωμένα σε απλές κλινικές, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι σε όλα τα νοσοκομεία να ανεβάσουν στην πλατφόρμα όλα τα περιστατικά. Κι έτσι ο γιατρός ο συγκεκριμένος με το που εκκενωθεί το κρεβάτι θα μιλήσει με τον θεράπωντα γιατρό του ασθενούς και θα αξιολογήσουν ιατρικά θέματα” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που είναι σταθερά κενές απάντησε:  “Εμείς που διαχειριζόμαστε την πλατφόρμα ως ΕΚΑΒ έχουμε συγκεκριμένα κρεβάτια σε όλη την Ελλάδα που είναι διαχειρίσιμα 24 ώρες το 24ωρο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να ξέρω αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχει κάτι άλλο. Πρώτη φορά το ακούω. Δεν το ξέρω όμως ως ΕΚΑΒ”.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρειαστεί και μισή μέρα για να καλυφθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. “Ένα περιστατικό φεύγει από την Κόρινθο για να πάει πχ στο νοσοκομείο Γεννηματάς, στη μονάδα που έχει κενή κλίνη. Όλη αυτή η διαδικασία έχει διάρκεια. Μπορεί το κρεβάτι αυτό να φαίνεται κενό στο σύστημα για μισή μέρα και περισσότερο, ενώ έχει ρυθμιστεί να μεταφερθεί εκεί ασθενής”. “Ό,τι κενό φαίνεται στην πλατφόρμα είναι η συνεχόμενη ροή διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδες ΜΕΘ”.

Σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, είπε: “Δεν γνωρίζω αν έχει μάθει κάτι περισσότερο που δεν το γνωρίζω. Τέτοιες καταγγελίες είναι σοβαρές, πρέπει να ερευνώνται. Κι αν ισχύουν, είναι λάθος να ισχύουν. Αλλά στο σύστημα το δικό μας, του ΕΚΑΒ, δεν ισχύει πάντως. Αυτό που βλέπουμε. Αν ισχύει ότι ένα μεγάλο νοσοκομείο που φαίνεται στο σύστημα ότι έχει 15 ΜΕΘ κι έχει ανεβάσει στο σύστημα ότι έχει μια κενή, ενώ έχει δύο, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ, ούτε το ΕΚΑΒ εμπλέκεται. Που δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό, αλλά δεν το γνωρίζω”

Ακούστε τι είπε στον Realfm 97,8 o Γιώργος Μαθιόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ