Θεσσαλονίκη: Οι συνδέσεις που δείχνουν τον αποστολέα του φακέλου – βόμβα στα δικαστήρια

Η προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστότοπο του αντιεξουαστικού χώρου τα ξημερώματα της Δευτέρας με την οποία αναλαμβάνονταν η ευθύνη για την αποστολή του φακέλου – βόμβας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από μία πρωτοεμφανιζόμενη αναρχική οργάνωση, μάλλον δεν έκανε σοφότερους τους επιτελείς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η κατεύθυνση που είχαν αμέσως μετά την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού οι ερευνητές δεν φαίνεται να άλλαξε. Απλώς προστέθηκαν λίγες πινελιές. Η προσέγγιση εξακολούθησε να είναι σταθερή: Βασικό κίνητρο των βομβιστών φαίνεται πως ήταν δικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών, η οποία ήταν ο στόχος και από καθαρή τύχη δεν άνοιξε τον φάκελο-βόμβα.

Πριν η «Ένοπλη Απάντηση», όπως ονόμασαν οι συντάκτες της την οργάνωση, ξεκαθαρίσει ουσιαστικά τον ρόλο της με την προκήρυξη που ανάρτησε, η αντιτρομοκρατική στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως ήδη είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του ή των βομβιστών και της ενέργειάς του ή των. Το αντικείμενο ήταν κάποια δικαστική απόφαση και ο στόχος δικαστής, προσφιλής στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Η βεβαιότητα πως η συγκεκριμένη πρόεδρος Εφετών είχε εκδώσει αποφάσεις μόνον για αδικήματα του λεγόμενου κοινού ποινικού δικαίου και για καταδικασθέντες που εξέτιαν ποινές μόνον για τέτοιες κατηγορίες, περιόρισε την κατάταξη του ή των υπόπτων ως πρόσωπα του χώρου των ποινικών, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές στη Voria.gr.

Η πινελιά αφορούσε στοιχεία που εξετάζονται προσεκτικά και σχετίζονται με συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε η πρόεδρος Εφετών. Εκεί εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιος από τους υπόπτους να είχε σχέση στο παρελθόν με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ή ακόμη κάποιοι από τους υπόπτους να ζήτησαν τη βοήθεια προσώπων από τον συγκεκριμένο χώρο και να τους γνώριζαν ίσως και από κοινή παρουσία τους στις φυλακές. Και έτσι να εξηγείται ο ιδεολογικός μανδύας σε ένα βομβιστικό χτύπημα, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. θα προκαλούσε μακελειό με πολλούς νεκρούς. Μόνον το άκουσμα του βάρους της ζελατοδυναμίτιδας που περιείχε ο μηχανισμός και έφτασε το μισό κιλό, είναι αρκετό για τρομακτικές εκτιμήσεις.

Ασφαλώς και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ήταν στόχος γενικότερα η δικαιοσύνη. Οι αναφορές και οι πολλές και σοβαρές απειλές του συντάκτη της προκήρυξης για δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και σωφρονιστικούς, η παραπομπή στην υπόθεση των Τεμπών και σε δίκες που απασχόλησαν την επικαιρότητα, θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά η επιμονή του βομβιστή στη συγκεκριμένη πρόεδρο Εφετών, μάλλον περιορίζει τη στόχευσή του.

Η αντιτρομοκρατική βέβαια δεν μένει στον αποστολέα του φακέλου βόμβα. Εξετάζει προσεκτικά στοιχεία προκειμένου να φτάσει σε πρόσωπα που θεωρείται βέβαιο ότι συνέβαλαν στην κατασκευή και μεταφορά του. Ο μηχανισμός έχει παραδοθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα όπου εξετάζεται για στοιχεία, καθώς οι πυροτεχνουργοί παρέδωσαν τον φάκελο χωρίς να μεταβάλλουν τίποτε ουσιαστικό. Πληροφορίες της Voria.gr έλεγαν πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιόν τρόπο μπήκε στα δικαστήρια ο φάκελος. Η εξέταση του μηχανήματος με έλεγχο ακτίνων Χ από ειδικευμένους αστυνομικούς για να ελεγχθεί όλο το αρχείο του και οι καταγραφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα γίνονται σε αυτό το πλαίσιο.

Η αντίδραση της Δικαιοσύνης

Στον τρίτο όροφο των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης το αρχικό σοκ για τις συνέπειες μίας βομβιστικής ενέργειας μεγάλου μεγέθους διαδέχτηκε μία δυναμική που ήταν φανερή στα πρόσωπα όλων των δικαστών του διαδρόμου που έγινε στόχος των βομβιστών. Ειδικά η πρόεδρος Εφετών, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρό τους, έδωσε την απάντησή της ανεβαίνοντας στην έδρα του Κακουργιοδικείου να πράξει το καθήκον της χωρίς να λιγοψυχήσει ούτε μία στιγμή.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα οι παράγοντες της Δικαιοσύνης έδιναν μία ανάλογη απάντηση στην επιτροπή μεγάρου που συνεδρίασε εκτάκτως για τα μέτρα μετά την πρωτοβουλία της προϊσταμένης του Εφετείου, προέδρου Εφετών Σοφίας Μαντζακίδου. Όπως μεταφέρθηκε στη Voria.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι τους τόνισαν την ανάγκη τέτοιες απειλές να απαντώνται από τις έδρες των δικαστών και την ανεπηρέαστη κρίση τους. Και επίσης την αναγκαιότητα να ληφθούν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας των δικαστηρίων, όπως αυτά είχαν προταθεί χρόνια νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2013, όταν η τότε προϊσταμένη του Εφετείου Άννα Μιχαλακοπούλου παρέλαβε την έκθεση τρωτότητας του δικαστικού μεγάρου, όπως αυτή συντάχθηκε από επιτροπή της αστυνομίας και έμεινε στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο απλώς μέσω των υπηρεσιακών παραγόντων ανέθεσε τη διενέργεια μελετών που ποτέ δεν βρέθηκαν. Επειδή μάλλον δεν συντάχθηκαν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ