Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια στη «Μαλαματίνα» – Χρήση χημικών, αναφορές για πέντε τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ

Νέα επεισόδια στη “Μαλαματίνα” στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.  

Η ένταση επικράτησε έξω από τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας μεταξύ των εργαζομένων που απεργούν και των αστυνομικών δυνάμεων.  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που έχουν απολυθεί και βρίσκονται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο, τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν τα πούλμαν με τους άλλους εργαζόμενους να εισέλθουν στον χώρο. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απομάκρυναν τους εργαζόμενους και πλήθος υποστηρικτών τους, από την είσοδο.

«Η βίαιη επίθεση της Κυβέρνησης με ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους απεργούς στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμούς πολλών εργαζομένων μεταξύ των
οποίων και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννη Φραγγίδη» αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι δυνάμεις καταστολής με εντολή  κυβέρνησης  – εργοδοσίας χτύπησαν βάναυσα. Βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων στην Επιχείρηση Μαλαματίνα, Φραγγίδης Γιάννης, χτυπημένος στο κεφάλι μαζί με άλλους εργάτες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Έχουν εγκλωβίσει τους εργάτες μέσα στο εργοστάσιο» , σημειώνει ακόμη.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο είχε εκδώσει νωρίτερα κι άλλη ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «την Κυβερνητική επίθεση με ΜΑΤ, βία και χημικά ενάντια στην απεργία των εργατών στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στην Θεσσαλονίκη». 

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ  ξεπέρασε κάθε όριο και πέταξε κάθε πρόσχημα σήμερα το πρωί καθώς από τα χαράματα λειτουργεί ως προσωπικός «μπράβος» της εργοδοσίας, στέλνοντας τα ΜΑΤ και Εισαγγελέα να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και να σπάσουν την απεργία στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ. Δηλαδή να σπάσουν τον αγώνα των εργαζομένων που διεκδικούν να γυρίσουν στην δουλειά οι 15 απολυμένοι συνάδελφοι τους. Έργο που έχουμε ξαναδεί στην ΚΟΣΚΟ.

Για αυτήν την εξέλιξη έχουν τεράστιες ευθύνες ο Υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης και ο Υπουργός Ενέργειας Σκρέκας ενώ η κυβερνητική πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για μια επιχείρηση που απέλυσε εργαζόμενους αφού με κυβερνητική εντολή της διαγράφηκαν τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Ως Εδώ! ΤΩΡΑ η Κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δυνάμεις καταστολής και να παρέμβει για την επιστροφή των απολυμένων!

Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούμε να μας φορέσουν νέες αλυσίδες Κυβέρνηση, Χατζηδάκης, Σκρέκας, Εργοδοσία!» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καταγγέλλει, όπως αναφέρει, «την απρόκλητη επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ, γκλοπ και χημικά εναντίον των απεργών στη “Μαλαματίνα” και όσων τους συμπαραστέκονται, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε εργαζομένων».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διστάζει, μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών, να ξυλοφορτώνει τους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά, σε αξιοπρεπή μισθό και συλλογικές συμβάσεις».

Και, εν κατακλείδι, τονίζει ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες», ζητώντας «να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις» και «να παρέμβει η κυβέρνηση για την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά τους και να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας».

«Το ΚΚΕ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή με τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του έξω από το εργοστάσιο στο πλάι των απεργών. Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των απεργών της “Μαλαματίνα”», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Βία από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος του κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria., gr, ο βουλευτής προσπάθησε να κινηθεί σε δρόμο δίπλα στην περίφραξη του εργοστασίου, όπου και εκεί είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν ο Σωκράτης Φάμελλος έφτασε κοντά προσπάθησε να περάσει όμως του απέκοψαν τον δρόμο με τον βουλευτή να λέει ότι «ασκείται βία σε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου».

Νωρίτερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης έκαναν λόγο για απρόκλητη επίθεση κατά των εργαζομένων της «Μαλαματίνα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν απρόκλητη, ρίχνοντας χημικά στους απεργούς και στους ίδιους που βρισκόταν στο σημείο.

Κατήγγειλε μάλιστα σε δηλώσεις του ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να απομακρυνθούν. «Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης να περιορίσει δικαιώματα βουλευτών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης επισήμανε την «αδικαιολόγητη παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας» αλλά και την «απρόκλητη επίθεση σε βάρος των απεργών».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ