Θεσσαλονίκη: Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για γέφυρα πάνω από σιδηροδρομικές γραμμές – Σοβαρές καταγγελίες

Στο «μικροσκόπιο» εισαγγελικής έρευνας μπαίνει γέφυρα της εσωτερικής περιφερειακής στη δυτική Θεσσαλονίκη, η οποία διέρχεται πάνω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διαλογής ΤΧ2.

Ο εισαγγελέας ζητά από την Ασφάλεια να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν διασφαλίζονται συνθήκες ασφαλούς χρήσης της γέφυρας και προς αυτή την κατεύθυνση ζητεί να διενεργηθεί επιτόπια αυτοψία με τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης.

γέφυρα Θεσσαλονίκη

Τα διερευνώμενα αδικήματα της έρευνας συνδέονται με επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς και στην οδική συγκοινωνία, δια παραλείψεως.

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα, σύμφωνα με το οποίο η γέφυρα παρουσιάζει σημαντικές φθορές, με χαρακτηριστικότερες την υποχώρηση ολόκληρων τμημάτων σκυροδέματος της κατασκευής.

Οι καταγγελίες για την γέφυρα στη Θεσσαλονίκη

Υπάλληλοι της Hellenic Train που εργάζονται στον νευραλγικό αυτό σταθμό, μίλησαν στο ThessToday. κάνοντας λόγο για “μεροκάματα του τρόμου” καθώς δεν ξέρουν αν την επόμενη φορά που αποκολληθούν κομμάτια από το σκυρόδεμα της γέφυρας, θα πέσουν πάνω σε κάποια αμαξοστοιχία ή ακόμη και πάνω στα ίδια τους τα κεφάλια την ώρα που θα εκτελούν κάποια εργασία. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες της ιστοσελίδας, ολόκληρα κομμάτια από το σκυρόδεμα της κατασκευής έχουν υποχωρήσει με τον οπλισμό να οξειδώνεται όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα.

Σημειώνεται πως το σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα στην κατασκευή απέχει μόλις λίγα μέτρα από τις γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με πηγές του ThessToday.gr, η συγκριμένη γέφυρα κατασκευάστηκε μέσα στη δεκαετία του 1970. Πριν από κάποια χρόνια είχε ελεγχθεί από μηχανικό που διεπίστωσε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως την συντήρηση της γέφυρας θα αναλάβει ο ανάδοχος εργολάβος που υλοποιεί το flyover.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλιας απαντώντας μέσω του ThessToday.gr, για την εικόνα “αποσύνθεσης” που παρουσιάζει η εν λόγω γέφυρα, καθιστά σαφές πως η Περιφέρεια έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της την επισκευή της κατασκευής ενώ αναζητά χρηματοδότηση για την υλοποίηση της τεχνικής παρέμβασης. “Αναζητούμε χρηματοδότηση για να παρέμβουμε. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μηχανικό πρόβλημα αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να προκύψει. Στις επιθεωρήσεις που κάνουμε όταν εντοπίζουμε κομμάτια έτοιμα να αποκολληθούν εμείς τα απομακρύνουμε. Οι προγραμματισμένες εργασίες αφορούν σε όλο το έργο. Αποκατάσταση τμημάτων στο κατάστρωμα της γέφυρας, στους αρμούς διαστολής και στην μόνωση”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ