Θεσσαλονίκη: Αναισθησιολόγος στο «Παπανικολάου» κατέρρευσε στο τέλος της εφημερίας

Κατέρρευσε 44χρονη αναισθησιολόγος στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος επικοινώνησε με την 44χρονη προκειμένου να της ευχηθεί περαστικά,  η γιατρός «νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο από εργασιακή εξουθένωση».

«Το Σάββατο βγήκε από μία επίπονη εφημερία και την προηγούμενη ημέρα ήταν συνεχώς στο νοσοκομείο. Σύνηθες φαινόμενο πια εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν και να πέφτουν κάτω και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας από εργασιακή εξάντληση», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει 7 αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα αφήνουν πίσω για να μην λείψουν με αναρρωτική άδεια. Λειτουργούν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο. Έχουμε λίστες αναμονής για χειρουργείο που υπερβαίνουν τα δύο έτη. Ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά».

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως «τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια. Λύση δεν είναι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αλλά να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που υπερβαίνουν το 40%. Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία. Ξεζουμίσαμε το λιγοστό προσωπικό που απέμεινε στα νοσοκομεία. Δουλεύει ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και άδειες για να καλύψουν τα κενά. Πόσο να αντέξουμε; Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Οι συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης διώχνουν το προσωπικό από το σύστημα».

«Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων του εμπαιγμού για την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις προσωπικού», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ