Η επόμενη ημέρα μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία: Τι λένε δήμαρχοι στον Realfm 97,8 – Έκκληση για τα μήλα Ζαγοράς

Για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel μίλησαν οι δήμαρχοι Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8, κρούοντας το “καμπανάκι” για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και την στήριξη που χρειάζονται οικογένειες και επιχειρήσεις.

Κακοκαιρία «Daniel»: Μετά την Ελλάδα «σαρώνει» την Λιβύη – Η στιγμή που τα ορμητικά νερά παρασύρουν πεζό

Αχιλλέας Μπέος: Ο Βόλος δεν έχει πόσιμο νερό

«Σήμερα είναι καλή ημέρα, γιατί βγήκε ο ήλιος. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στους συνανθρώπους μας και τα προβλήματα. Χθες με πήρε η Γιάννα Αγγελοπούλου για να στείλει βοήθεια και της είπα όχι, να την στείλει στην Καρδίτσα και το Πήλιο, όπου υπάρχουν τα σοβαρότερα θέματα» δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δώσαμε μεγάλη μάχη, γιατί είχαμε τεράστιο πρόβλημα με το νερό. Ο Βόλος δεν έχει πόσιμο νερό. Έχουν σπάσει οι αγωγοί και προσπαθούμε πώς θα το μαζέψουμε. Μέσα από γεωτρήσεις πάνω από 85% της πόλης έχει νερό, το οποίο χλωριώνεται αλλά δεν είναι πόσιμο. Είναι για μπάνιο, για πιάτα, για πλύσιμο, όχι για να πίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

«Οι δρόμοι, η καθαριότητα και οι λάσπες είναι παντού. Θέλουμε 20 μέρες. Ήδη εργάζονται πάνω από 200 άτομα και εργολάβοι. Με διπλές βάρδιες και τους ευχαριστώ όλους και δίνω τον λόγο μου ότι θα επαναφέρουμε την πόλη στην κανονικότητα» τόνισε ο κ. Μπέος.

«Στο Πήλιο είναι δύσκολα τα πράγματα, όπως και στην Καρδίτσα και στην Λάρισα. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά θύματα εκεί. Στον Βόλο έχουμε παθογένειες που βγήκαν τώρα, δρόμοι και έργα που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Αυτό αρχίζουμε να φτιάχνουμε για να βγει ο κόσμος να πάει στις δουλειές του και να κυκλοφορήσει. Πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν καταστραφεί» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου: Σε μια εβδομάδα πρέπει να μαζέψουμε τα μήλα

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

«Έχουμε ακόμα αποκλεισμένες περιοχές. Έχουμε το Πουρί που δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Έχουμε το Χορευτό που δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Έχουμε το κέντρο του δήμου στην Μαυρούτσα που είναι κομμένο στη μέση και αυτή η γέφυρα είναι προβληματική» είπε αρχικά.

«Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι να εγγυηθούμε για την σταθερότητα των γεφυριών, των μεγάλων και μικρών. Αυτή τη στιγμή γίνεται αυτοψία από τον στρατό για να μας δώσουν τη γνώμη τους. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι το νερό. Στις κοινότητες δεν έχει αποκατασταθεί 100%, αλλά με καλή επάρκεια. Τα παραλιακά μέτωπα έχουν θέματα, είναι πολύ δύσκολα. Είναι κατεστραμμένες οι πηγές γιατί είναι μέσα στα ρέματα και είναι δύσκολα να τις προσεγγίσουμε» πρόσθεσε.

ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΟΡΤΟ

«Πρέπει να πέσουν πολλά μηχανήματα, μικρά και μεγάλα για να δώσουμε την αγροτική οδοποιία. Εμείς σε μια εβδομάδα πρέπει να μαζέψουμε τα μήλα, αν δεν μαζευτούν τα μήλα θα καταστραφούμε τελείως. Είναι για πέταμα μετά. Είναι επείγον να ανοίξει ο δρόμος για τα ψυγεία. Και να τα μαζέψουμε πώς θα τα πάμε στα ψυγεία; Και βοήθεια από άλλους δήμους για να μπορέσουμε να πάμε στα κτήματα» υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: Οι αποζημιώσεις είναι θέμα επιβίωσης

Ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Γιάννης Κράββαρης ανέφερε πως η κατάσταση είναι απελπιστική.

«Η καταστροφή είναι βιβλική. Δεν έχουμε ζήσει άλλη φορά τέτοια καταστροφή. Το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο παντελώς. Αυτή  τη στιγμή η συγκομιδή πλησιάζει, σε μια εβδομάδα το πολύ πρέπει να ξεκινήσουμε γιατί οι καρποί δεν περιμένουν. Έχουμε υποστεί μεγάλες ζημιές, υπάρχουν καλλιέργειες που δεν θα μπουν οι παραγωγοί μέσα να τις μαζέψουν και μπορεί να μείνουν ακαλλιέργητες για χρόνια, να παραιτηθούν όπως λένε» περιέγραψε.

Κακοκαιρία Πήλιο

«Η παραγωγή έχει υποστεί ζημιές από χαλάζι σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες από αέρα. Έχουμε όμως παραγωγή στο υπόλοιπο κομμάτι, αλλά δεν είναι προσβάσιμο καθόλου. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν μηχανήματα άμεσα να μπουν να φτιάξουν τους δρόμους, έστω τους βασικούς για να μεταφέρουμε την σοδειά στα ψυγεία» επεσήμανε.

«Επείγει να ανοίξουν οι αγροτικοί δρόμοι, γιατί τα μήλα θα πέσουν δεν θα περιμένουν τους δρόμους να ανοίξουν. Μηλοκαλλιέργειες έχουν καταστραφεί περισσότερο. Οι αποζημιώσεις είναι θέμα επιβίωσης, γιατί η παραγωγή θα είναι λίγη» σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου: Ξεκινάμε τώρα τις καταγραφές των ζημιών

«Αυτή τη στιγμή είμαστε με το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, πάμε για την πρώτη καταγραφή των ζημιών. Κατευθυνόμαστε στην Μηλίνα που επλήγη ολοσχερώς από τους χειμάρρους και τα ρέματα και κάνουμε και τους τελευταίους απεγκλωβισμούς. Έχουμε κάποιους τουρίστες, είναι ένα ζευγάρι Βέλγων που είναι έγκυος η γυναίκα. Προσπαθούμε με μηχανήματα βαρέως τύπου να τους φτάσουμε για να μπορέσουν να φύγουν για την πατρίδα τους» ανέφερε ο Μιχάλης Μιτζίκος.

«Τα φαινόμενα δεν ήταν απλώς ακραία, δεν έχουν ξανασυμβεί εδώ και δεκαετίες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ούτε οι γηραιότεροι δεν τα έχουν ζήσει στο Πήλιο, που όπως ξέρετε πάντα “χτυπιέται” από θεομηνίες» συμπλήρωσε.

«Απεγκλωβίσαμε 130 άτομα στα Ποτιστικά. Αυτή τη στιγμή απεγκλωβίζουμε άλλα 15 άτομα στον βόρειο τομέα της Μηλίνας και υπάρχουν σποραδικά σημεία, περιφερειακά των οικισμών, που πηγαίνουμε με ειδικά συνεργεία και μηχανήματα αν κάτοικοι θέλουν να φύγουν με τα πόδια τους βοηθάμε αλλιώς βάζουμε τα μηχανήματα αν θέλουν να φύγουν με τα αυτοκίνητα» περιέγραψε.

ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΗΛΙΝΑ

«Με τα 4 κλιμάκια πηγαίνουμε σε Χόρτο, Λάσκο, Μηλίνα και Αργαλαστή και καταγράφουμε τις ζημιές» είπε.

Ερωτηθείς για αστοχίες απάντησε πως «Μιλάμε για τέτοιο φαινόμενο, που δεν μπορείς να μιλήσεις για αστοχία. Ήταν ένα φαινόμενο που έπληξε ιδιαίτερα το Πήλιο, δεν ήταν στην φαντασία των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ευθύνες, γιατί η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση, προβήκαμε σε 65 διασώσεις με σχοινιά στα νερά, που είχαν φύγει τα σπίτια. Και το λιμενικό βοήθησε, σε μια ώρα είχαν φτάσει από το αίτημα μου. Δεν είναι σύνηθες αυτό και αξίζουν μπράβο»

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ