Θεόδωρος Λύτρας: Μακροπρόθεσμα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό – Η ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση

Την εκτίμηση ότι στο μέλλον όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό εξέφρασε ο Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος είχε συνυπογράψει μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα την πολυσυζητημένη μελέτη για τη θνητότητα και τις ΜΕΘ που βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, προκαλώντας πολιτική σύγκρουση.

“Μακροπρόθεσμα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό (αυτό σημαίνει ενδημικότητα). Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να το ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ κιόλας, μη τηρώντας στοιχειώδεις προφυλάξεις. Επίσης **όλοι έχουμε επιλογή** αν θα κολλήσουμε έχοντας πρώτα κάνει 3 δόσεις εμβολίου, ή όντας απροστάτευτοι” έγραψε ο κ. Λύτρας στο Twitter, όπου είναι πολύ δραστήριος στα social media.

Η ανάρτησή του προκάλεσε αίσθηση με αποτέλεσμα να πολλοί χρήστες του Twitter να σπεύσουν να τη σχολιάσουν. Μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Μαργαρίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Walden.

“Θοδωρή μην περνάμε τέτοιο μήνυμα γιατί θα χαλαρώσουν όλοι. Ενδημικότητα όπως γνωρίζεις δεν σημαίνει θα κολλήσουν όλοι, ένας ιός μπορεί να παραμείνει ενδημικός σε υψηλό επίπεδο. Η αποφυγή της μόλυνσης παραμένει ζητούμενο στα μέτρα του δυνατού. Δεν θα κολλήσουν όλοι πχ. HIV στην Αφρική. Επίσης ο εμβολιασμός δεν είναι το μόνο μέσο αποφυγής της μόλυνσης, τα μέτρα αποστασιοποίησης και καθαρότητας του αέρα είναι εξίσου αν όχι περισσότερο αποτελεσματικά για την μόλυνση, και η υποβάθμισή τους άρει τις ευθύνες των κρατών, επιτροπών και πολιτών” γράφει μεταξύ άλλων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ