Θεοδωρίδου για Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται ανά 2-3 ημέρες – 5,4 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος επαναλοίμωξης

Σε νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα τα παιδιά 5-11 ετών προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. Η εικόνα είναι πραγματικά γιορτινή” είπε και σημείωσε πως “πριν από 48 ώρες ανακοινώθηκαν επισήμως από το CDC τα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων. Έως τις 10 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ είχαν χορηγηθεί περισσότερες από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Η πρώτη δόση είναι 5.126642 και η δεύτερη 2.786.000. Καταγράφηκαν 3.243 αναφορές, η μέση ηλικία ήταν τα 9 έτη και η κατανομή ήταν μισά αγόρια-μισά κορίτσια. Το 97% των περιπτώσεων ήταν μη σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες”.

Παράλληλα, η κυρία Θεοδωρίδου απαρίθμησε πέντε συνηθισμένες παρενέργειες όπως: πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκαν με μυοκαρδία, τέσσερα κορίτσια και τέσσερα αγόρια, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στην παραλλαγή “Όμικρον”. Το θέμα της μεταδοτικότητας έχει διευκρινιστεί, είπε. Είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. “Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί ή ως ολιγοσυμπτωματικοί” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου που αναφέρθηκε σε ένα πάρτι στη Νορβηγία το οποίο έγινε εστία υπερμετάδοσης δεδομένου ότι μολύνθηκε το 70% των προσκεκλημένων, περίπου 111 άνθρωποι, αλλά και άλλοι 60 που μπήκαν στο ίδιο εστιατόριο όπου γινόταν το πάρτι.

“Άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα. Άλλο σημείο που διευκρινίστηκε σε μελέτη είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, εδώ η φυσικής ανοσία δεν φθάνει για να προστατεύσει” υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Περιορισμένα είναι τα δεδομένα για τη βαρύτητα της νόσου. Υπάρχει, είπε η Καθηγήτρια, συγκρατημένη αισιοδοξία από στοιχεία που έρχονται από την Ν. Αφρική. “Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης ,καθώς δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα” ανέφερε.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της “Όμικρον” είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ