Τέμπη: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των διασωστών που έφθασαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών που έφτασαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη. Συνολικά 45 ασθενοφόρα με 5 γιατρούς μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της μοιραίας σύγκρουσης των δύο τρένων με στόχο να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Στον ψυχολόγο και οι πυροσβέστες – «Λύγισαν» με όσα είδαν

Μέλη των πληρωμάτων περιέγραψαν στον ΑΝΤ1 την φρίκη που αντίκρισαν. Ο γιατρός του ΕΚΑΒ Θανάσης Αναστασίου και ο διασώστης Νίκος Πατσιάς ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Όπως περιγράφει ο Νίκος Πατσιάς, «φτάνοντας αντικρίσαμε φωτιά από το βαγόνι του κυλικείου πολλή φωτιά πολύ καπνό και ανθρώπους στο χωράφι στο σκοτάδι ήταν σαν μία ταινία τρόμου που δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Πήραμε τους βαρέως πάσχοντες γιατί είχαμε μάχη με το χρόνο ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες” και συνεχίζει, “Όταν κατέβεις από το ασθενοφόρο σταματάει να είσαι άνθρωπος και είσαι επαγγελματίας και βάζεις σε πλάνο και τάξη τις γνώσεις σου για να ανταπεξέλθεις”.

Ο Θανάσης Αναστασίου, αποκαλύπτει με τη σειρά του: “Με το που φτάνουμε εκεί βλέπουμε φωτιά καταλαβαίνουμε ότι ήταν σύγκρουση. Είδα μία τεράστια φωτιά είδα, να καίγονται βαγόνια και να βγαίνουν άνθρωποι από τα πίσω βαγόνια ματωμένοι και να ανεβαίνουν την πλαγιά”.

Την ίδια ώρα στο τηλεφωνικό κέντρο οι διαβιβάστριες βάρδιας έχουν ειδοποιήσει όλους τους φορείς και τα νοσοκομεία της πόλης μπαίνουν σε συναγερμό.

Όπως αναφέρει η κ. Λυμπεροπούλου «στην αρχή νομίζαμε ότι είναι μία φάρσα όλο αυτό, δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά συμβαίνει. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ψυχραιμία κοιταχτήκαμε με την συνάδελφο και είπαμε τώρα τρέχουμε να τακτοποιήσουμε όλο το σύστημα».

Για τις πρώτες τραγικές στιγμές του δυστυχήματος μίλησε και ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας: «Είναι τρομερά δύσκολο να αποφασίσεις να αφήσεις ανθρώπους στον τόπο του σημείου και να επιλέξεις κάποιον άλλον ο οποίος αντιλαμβάνεσαι ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή».

Εκπαίδευση, πρωτόκολλα, εμπειρία, ομαδικότητα, επαγγελματισμός. Αυτά ήταν τα όπλα τους απέναντι στη φρίκη.

Όσο η τραγική είδηση μαθαίνεται, τόσο το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται από τηλεφωνήματα συγγενών, με τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι που είχαν να διαχειριστούν την τραγωδία να συγκλονίζουν.

“Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ονόματα ήταν πολύ δύσκολη η θέση η δική μας” περιγράφει η κ Λυμπεροπούλου.

Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης περιγράφει τις ανατριχιαστικές σκηνές που αντίκρισε. “Εμείς είχαμε το δύσκολο έργο της μεταφοράς των θυμάτων, οι περισσότεροι ήταν απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι”. Ο Γιάννης Γούλας πρόεδρος εργαζομένων με τη σειρά του τόνισε: “Σαν να ανοίγεις την πόρτα και να μπαίνεις σε έναν άλλο χώρο ο οποίος είναι η κόλαση. Αυτό αισθανόμασταν… Όσες μέρες και να περάσουν δεν ξεχνιέται”.

 

 

Ενός λεπτού σιγή από πυροσβέστες, διασώστες και εργαζόμενους στο σημείο της τραγωδίας

Φόρο τιμής στους νεκρούς του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη απέτισαν πυροσβέστες, εθελοντές διασώστες, διασώστες του ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και όλοι όσοι επιχειρούν αδιάλειπτα στο σημείο όλες αυτές τις ημέρες.

Στο σημείο βρέθηκαν και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι εργάζονται όλες αυτές τις ημέρες στην επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού.

Τέμπη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ