Τέμπη: Εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή για την τραγωδία – Πώς έγινε η δειγματοληψία από τα χώματα στο ιδιωτικό οικόπεδο

Η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη εκδικάστηκε σήμερα, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία δειγματοληψίας από τον σωρό με τα χώματα που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό χώρο από το σημείο της τραγωδίας.

Η πρώτη αστική δίκη για την τραγωδία αφορά στην αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις συγγενείς του ελεγκτή του μοιραίου Intercity. Οι 4 συγγενείς στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η αδερφή του ελεγκτή της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Γιάννη Καριώτη, στράφηκαν κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Γι αυτό και διεκδικούν ως αποζημίωση το ποσό του ενός εκατομμυρίου. Όπως δήλωσε η Β. Καριώτη: «Δικαιοσύνη θέλουμε, σε λίγο θα μας πουν ότι φταίγαμε και εμείς».

Ο Παναγιώτης Αθανασόπουλος, δικηγόρος οικογένειας θύματος, επισημαίνει: «Αν είχε λειτουργήσει σωστά και το σύστημα του ΟΣΕ και το σύστημα της Hellenic Train δεν θα είχε συμβεί, αυτό το οποίο έγινε».
Στο δικαστήριο κατέθεσε τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος. «Αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες που προκάλεσαν αυτό το τραγικό γεγονός, τόσο του ΟΣΕ από πλευράς σταθμάρχη, όσο και της Hellenic Train από πλευράς μηχανοδηγών», είπε ο κ.  Επαμεινώνδας Μπούρας.

Αντίστοιχες αγωγές έχουν κατατεθεί και από άλλες οικογένειες, οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα.

Η δειγματοληψία

Στο σωρό από χώμα που προέρχεται από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, έγινε δειγματοληψία για πιθανή εύρεση χημικών ουσιών που ενδέχεται να ρίξουν φως στα αίτια της ανάφλεξης κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Το χώμα μεταφέρθηκε με 25 φορτηγά από το σημείο της σύγκρουσης των 2 τραίνων.

Η δειγματοληψία σήμερα έγινε παρουσία πραγματογνωμόνων, με σκοπό να αναζητηθεί και γενετικό υλικό. «Αυτό περιμένουμε, ίσως βρεθούν στοιχεία, υλικό που να βοηθήσει στις έρευνες», δήλωσε η Μαρία Θοδωρή, μητέρα του Βάιου Βλάχου, θύματος των Τεμπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η δειγματοληψία έγινε από την χημική υπηρεσία Λάρισας και οι αναλύσεις στα δείγματα θα γίνουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τη διαδικασία επόπτευσαν η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την ποινική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

 

 

Εκτός από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, τη διαδικασία παρακολουθούσε και διορισμένος πραγματογνώμονας της Hellenic Train. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, τονίζει πως: «Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα υποβάλλουμε συμπληρωματική μήνυση ως προς την παράνομη επέμβαση στο χώρο».

Ο κ. Κώστας Λακαφώσης ειδικός πραγματογνώμονας και μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισε πως «θα έπρεπε να έχουμε βρεθεί νωρίτερα εδώ», ενώ πρόσθεσε πως σήμερα έγινε η καλύτερη δυνατή δουλειά ώστε να εξαχθούν τα συμπεράσματα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ