Τα «λαβράκια» που έβγαλαν οι ελεγκτές της ξαπλώστρας

Διεθνείς προεκτάσεις λαμβάνει το κίνημα για ελεύθερες παραλίες, με κορυφαία ΜΜΕ του εξωτερικού να δημοσιοποιούν εκτενή ρεπορτάζ για την «επανάστασης της ομπρέλας», όπως τη χαρακτηρίζουν. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές φορτώνουν μέσα στη νύχτα σε φορτηγά τις παράνομες ξαπλώστρες από τις παραλίες, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ελεγκτές και τα πρόστιμα.

Του ΑΡΗ ΣΚΑΛΑΙΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Η «αντεπίθεση» των πολιτών, που ξεκίνησε από την Πάρο, αφύπνισε το Δημόσιο, στελέχη του οποίου, σε διάστημα μόλις 20 ημερών, πραγματοποίησαν 918 ελέγχους, βεβαιώνοντας 336 παραβάσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν «κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση)». «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Μόνο το τριήμερο από τις 4 μέχρι τις 6 Αυγούστου σε Κυκλάδες και νησιά του Ιονίου συνελήφθησαν 16 άτομα για κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια, υπέρβαση άδειας μέσω κατάληψης επιπλέον χώρου και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή. Να σημειωθεί πως τις πρώτες ημέρες της «επανάστασης», οι πολίτες που αντιδρούσαν στην καταπάτηση των παραλιών είχαν να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις ύβρεις από μπράβους των beach bars, ενώ στη Σέριφο ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης συνελήφθη μετά από μήνυση επιχείρησης beach bar που λειτουργούσε παράνομα όταν επιχείρησε να επιβάλει τον νόμο…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», το περασμένο καλοκαίρι οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ των 4,5 εκατομμυρίων, ενώ γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στο πανάκριβο αντίτιμο ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων, τονίζοντας το παράδειγμα της Πάρου. «Επιχείρηση χρέωνε 60 ευρώ (51,68 λίρες) μία ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες για μία ημέρα», με βάση το ρεπορτάζ. Στο ίδιο νησί, σε παραλία της Παροικίας, επιχείρηση που είχε καταλάβει παρανόμως ολόκληρη την παραλία χρέωνε 70 ευρώ τις τρεις πρώτες σειρές από ξαπλώστρες που έφταναν μέχρι το κύμα και με μικρότερη κατανάλωση τα 50 ευρώ σε ποτά, κοκτέιλ και σάντουιτς… «Πράγματι, υπήρξαν παραλίες όπου οι επιχειρηματίες αυθαιρέτησαν. Ομως η μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να συγκεντρώσουν τα παραστατικά ώστε να γίνουν τα συμβόλαια τα οποία θα υπογράψει η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου. Μόνο δύο δημοτικούς αστυνομικούς διαθέτουμε. Τι να προλάβουν; Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να επιβάλουμε τον νόμο, μόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν», δηλώνει στη Realnews ο δήμαρχος της Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

Μήλος – Μύκονος

Ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο αντιμετωπίζει τη διαχείριση της περιουσίας του είναι η δημοπρασία που όρισε για την περασμένη Παρασκευή, 11 Αυγούστου, η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, για παραλίες των δήμων Μήλου και Μυκόνου. Ανάμεσα στις άλλες τοποθεσίες αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικές: τη θέση «Προβατάς» στη Μήλο, εμβαδού 20 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 2.880 ευρώ ανά έτος, με λήξη την 31η/12/2023.

Περιγράφονται οι συντεταγμένες και φυσικά το αντικείμενο «Ομπρέλες – ξαπλώστρες – καντίνα». Και όλα αυτά σε 20 τετραγωνικά μέτρα… Στη Μύκονο, στη θέση «Αγία Αννα Καλαφάτη», ο διαγωνισμός αφορά εμβαδόν 500 τ.μ. για ομπρέλες – ξαπλώστρες , με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται σε 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και με διάρκεια παραχώρησης τα τρία έτη… Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις ακτές λειτουργούν από τις αρχές του καλοκαιριού χωρίς καμία άδεια.

Η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών στις 11 Αυγούστου, αντί για την περίοδο της άνοιξης, ως είθισται, προκαλεί εύλογες απορίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, με έδρα τη Σύρο, όλο το χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει να αποκτά δημοσιότητα το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες. Τα κινήματα των πολιτών από την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα και από τη Χαλκιδική μέχρι την Κεφαλονιά, που κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες και τις παραβάσεις των beach bars, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε την πιστή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου της ανώτατης εισαγγελικής Αρχής με θέμα την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες.

Στις 16 Ιουλίου, η Μαρκέλα Χένσλεϊ, κάτοικος της Νάξου, αγανακτισμένη γι’ αυτό που συνέβαινε, αποφάσισε να δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Κίνηση “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”». «Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική. Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα έφτασε τα 3.500 μέλη που συνεχώς αυξάνονται. Θα υπερασπιστούμε ό,τι μας ανήκει. Καταγράψαμε με drone τις παρανομίες, τις στείλαμε στον εισαγγελέα και στις Αρχές», τονίζει στην «R» η Ελένη Ανδριανοπούλου, ενώ προσθέτει πως «το νησί δέχεται περιβαλλοντική επίθεση. Ισοπεδώνονται αμμοθίνες, οι παράνομες αμμοληψίες έγιναν ρουτίνα, ρίχνουν τσιμέντα στη θάλασσα, βγάζουν βράχια».

Αυτοψίες

Στην Κέρκυρα, μετά από καταγγελίες κατοίκων και ξένων τουριστών, ελεγκτές της κτηματικής υπηρεσίας προχώρησαν σε αυτοψίες, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. «Μόνο σε δύο παραλίες, στον Κοντογιαλό και στη Γλυφάδα, αποκαλύφθηκε το όργιο της παρανομίας. Εδώ οι επιχειρηματίες επένδυσαν στην ατιμωρησία, λειτουργούσαν χωρίς άδειες και το κράτος σφύριζε αδιάφορα. Τέσσερις επιχειρήσεις στον Κοντογιαλό και μία στη Γλυφάδα είχαν καταλάβει παράνομα χώρους της παραλίας», αποκαλύπτει στην «R» ο Ευστάθιος Λιντοβόης, μέλος του κινήματος για ελεύθερες παραλίες. «Τουριστική καπηλεία», χαρακτηρίζει ο Σπύρος Μερκούρης, επίσης μέλος του κινήματος που έχει αναπτυχθεί και στην Κέρκυρα, τα όσα συμβαίνουν και σε δύο άλλες φημισμένες περιοχές του νησιού. «Ο μικρός όρμος της Παλαιοκαστρίτσας έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες. Εχουν καταλάβει ακόμη και τα πεζούλια. Και ο “επιχειρηματίας” φορά βραχιόλια σε όσους νοικιάζουν με 35 ευρώ τις δύο ξαπλώστρες τους. Στην Κασσιόπη η ταρίφα φτάνει τα 55 ευρώ και δεν μπορείς να περπατήσεις. Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος», λέει χαρακτηριστικά. Από τη Χαλκιδική, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας, μιλώντας στην «R», παραδέχθηκε ότι «όλη η Ελλάδα ήξερε, όλοι μας βλέπαμε τι γινόταν. Ας το παραδεχθούμε, αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια, κάναμε συστάσεις, αλλά δεν αρκούσε αυτό. Οι Αρχές πού ήταν; Τώρα πρέπει όσοι παρανόμησαν να μην μπορούν για δύο χρόνια να προχωρούν σε μισθώσεις αιγιαλού».

Στην Κρήτη, στον κόλπο Φαλάσαρνας, μιας προστατευόμενης περιοχής από το δίκτυο «Natura 2000» και μιας από τις 25 καλύτερες παραλίες του κόσμου, οι πολίτες οργανώθηκαν στο κίνημα «Save Falasarna», καθώς οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας. Ενας πρώτος έλεγχος της Αστυνομίας σε όλο τον κόλπο κατέληξε σε 13 συλλήψεις επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν διέθεταν άδειες για ομπρελοκαθίσματα. «Καλούμε όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να αντιδράσουν, προκειμένου να προστατέψουμε την περιοχή και το δικαίωμά μας στον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών», αναφέρει στην «R» η Εύη Μανουσάκη. Καταγγελίες γίνονται για ανάλογες εικόνες και στην παραλία Γούβες, όπου η Κίνηση Πολιτών Κρήτης για Ελεύθερες Παραλίες καταγγέλλει ότι «στην τοπική παραλία, ο φορέας που τη νοίκιασε τη χώρισε σε πάρα πολλές επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν όταν η παραλία έχει, για παράδειγμα, 1.000 τ.μ. να βγάζεις συμβόλαιο για 800 τ.μ.».

Καταπέλτης

Να σημειωθεί πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος είχε προειδοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποστέλλοντας σχετική εγκύκλιο με τίτλο «Η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες» από τον Μάιο του 2023. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ιδιωτικές παραλίες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν, δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των Αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Οχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Διευθύνσεων κ.λπ. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο, πειθαναγκάζεται προς τούτο διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα που εκδίδεται από τον εισαγγελέα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα,κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ