Συνάντηση με τον Σαμαρά θέλει η ΓΣΕΕ

Συνάντηση με τον Σαμαρά θέλει η ΓΣΕΕ

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων θα ζητήσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), επιδιώκοντας την «άρση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (που εμποδίζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων) και τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της λιτότητας, της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ενώ, θα επιδιωχθεί οι συναντήσεις αυτές να γίνουν με τη συμμετοχή των εργοδοτικών ενώσεων που συνυπογράφουν τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η νέα Εθνική Σύμβαση έχει καθολική ισχύ διότι έχει υπογραφεί από εργοδοτικές ενώσεις που απασχολούν περισσότερο από το 90% των εργαζομένων, ενώ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των επιστρατεύσεων των απεργών.

Εν συνεχεία, τάχθηκε εναντίων του μέτρου της επίταξης εργαζομένων αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης του συνδικάτου να μην προκηρύξει απεργία την ημέρα της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και υποστήριξε ότι υπήρχε νομικό κώλυμα, εφόσον οι εκπαιδευτικοί είχαν, ήδη, επιστρατευτεί.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για την απόφασή του να μην υπογράψει τη νέα συλλογική σύμβαση, και του καταλόγισε «αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά.

Στην τοποθέτησή του ο γγ της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, υποστήριξε ότι ο κατώτερος μισθός είναι τόσο χαμηλός ώστε να οδηγεί στην αδήλωτη εργασία, ενώ αμφισβήτησε το επιχείρημα ότι η κατά 22% μείωσή του οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Αν μετά τη λήξη των κλαδικών συντάξεων υπάρξει μείωση μισθών της τάξης του 30%, τότε η ανταγωνιστικότητα θα αυξηθεί κατά τρία τέταρτα;» αναρωτήθηκε ο κ. Κιουτσούκης.

Τέλος, η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ αποφασίστηκαν περιοδείες σε όλη τη χώρα και έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων γύρω από την ΕΓΣΣΕ, ώστε να οργανωθεί η νομική προστασία των εργαζομένων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εξελέγησαν και οι νέοι υπεύθυνοι των γραμματειών. Τη Γραμματεία Τύπου της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος και τη Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας ο Αλέξανδρος Κομίνης.

Στο μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ σχεδιάζει να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο στις αρχές Ιουνίου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Η ΑΔΕΔΥ αντιδρά στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και στην επιβολή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ