Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να αρχίζει τυπικά την 1η Μαΐου, αλλά οι δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν φέτος από τα τέλη Μαρτίου προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον και την απειλή επέκτασης της περιόδου που ξεσπούν φωτιές στην ύπαιθρο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Η φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Ιεράπετρας έκαψε περισσότερα από 2.500 στρέμματα πριν τεθεί υπό έλεγχο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 186 πυροσβέστες, 38 οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα, ενώ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Την Κυριακή εκδηλώθηκαν πανελλαδικά δεκάδες πυρκαγιές, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν πριν λάβουν διαστάσεις. Οι δασικές πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς. Στις 26 Μαρτίου ξέσπασε φωτιά στον Ταΰγετο, ενώ στις 31 Μαρτίου φλόγες εμφανίστηκαν στα Πιέρια Όρη. Τρεις ημέρες έκαιγε η φωτιά και «μαύρισε» έκταση μεγαλύτερη των 2.000 στρεμμάτων. Ειδικά η φωτιά στα Πιέρια προξενεί μεγάλη εντύπωση, καθώς ανέβηκε σε υψόμετρα 1.500 έως και 1.900 μέτρων όπου δεν είναι συνήθεις οι πυρκαγιές.
«Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρόωρα προκαλούν οπωσδήποτε ανησυχία. Οφείλουμε βέβαια να τονίσουμε πως δεν πρέπει να κάνουμε μια ευθεία προβολή στο καλοκαίρι, καθώς δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες. Ωστόσο βλέποντας τα στοιχεία του φετινού χειμώνα στη χώρα μας δεν προκαλεί έκπληξη η εμφάνιση πυρκαγιών σε δασικά οικοσυστήματα τον Απρίλιο. Είχαμε έναν χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα νεκρής δασικής ύλης, που λειτουργεί ως καύσιμο και προσάναμμα, να είναι μεγάλη. Εάν υπάρξει σπίθα μπορεί να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Η ύπαρξη ισχυρών ανέμων τις προηγούμενες ημέρες συνέβαλε στο να εκδηλωθούν φωτιές» εξήγησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Σχολιάζοντας τη φωτιά στα Πιέρια Όρη, φωτιά σε βόρειες περιοχές και υψηλά υψόμετρα, ο κ. Γιάνναρος σημειώνει ότι έχει παρατηρηθεί μια τάση τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερης ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στην Μακεδονία. «Η κεντρική και βόρεια χώρα θερμαίνεται πιο γρήγορα» υποστήριξε.
Από την πλευρά του ο ερευνητής στο Αστεροσκοπείο, Χρήστος Γιαννακόπουλος υποστήριξε στην «Καθημερινή» ότι «μελετώντας τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής και λαμβάνοντας υπόψη και πρόσφατα δεδομένα βλέπουμε πως στην περίπτωση του μεσαίου και του απαισιόδοξου σεναρίου στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης και της Ελλάδας εμφανίζεται η τάση εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο στο κοντινό μέλλον, ενώ στο πιο μακρινό χρονικά διάστημα καταγράφεται τάση εμφάνισης πυρκαγιών τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο».