Συμφωνία και παραμονή στο ευρώ θέλει η πλειοψηφία των βιοτεχνών

Συμφωνία και όχι ρήξη με τους εταίρους, παραμονή στο ευρώ και αποφυγή των πρόωρων εκλογών, ακόμη και στην περίπτωση που θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ζητούν στην πλειοψηφία τους οι Θεσσαλονικείς –καταναλωτές και επιχειρηματίες– ενώ παράλληλα πιστεύουν πως το χρέος προς τους δανειστές της Ελλάδας πρέπει να πληρωθεί.

Τα παραπάνω αποτυπώνει έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), από την οποία προκύπτει ακόμη ότι, παρά την αυξημένη απαισιοδοξία τους για το μέλλον, οι επιχειρηματίες προτίθενται, στην πλειοψηφία τους, να διατηρήσουν το προσωπικό τους στο επόμενο εξάμηνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 807 ατόμων (505 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και 302 καταναλωτών), στο διάστημα 10-12 Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών και το 49% των καταναλωτών θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ αντίθετη απάντηση (“σε σωστή κατεύθυνση”) δίνει το 30% και το 27% αντίστοιχα (οι υπόλοιποι απάντησαν “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”). Επτά στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 70%) και το 74% των καταναλωτών “ψηφίζουν” υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με τους πιστωτές. Ωστόσο, περίπου το 20% και των δύο κατηγοριών ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ρήξη (σύμφωνα με τον δημοσκόπο και αναλυτή Δημήτρη Βασιλειάδη τής Interview, το ποσοστό αυτό των “οπαδών” τής ρήξης προκύπτει από απαντήσεις που έδωσαν ψηφοφόροι συγκεκριμένων κομμάτων).

Ελλάδα στην ευρωζώνη ζητούν σχεδόν εννέα στους δέκα

Απαντώντας στο ερώτημα “σε περίπτωση παραβίασης των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης, θεωρείτε ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές;”, το 70% των επιχειρηματιών και το 68% των καταναλωτών δήλωσε “όχι και μάλλον όχι”, ενώ αντίθετη απάντηση έδωσε το 19% και 26% αντίστοιχα.

Υπέρμαχοι του ευρώ εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα επιχειρηματίες, καθώς το 85% απάντησε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία, ενώ μόλις ένας στους δέκα δηλώνει ότι επιθυμεί να βρεθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης. Το ίδιο ισχύει και για τους καταναλωτές, οι οποίοι σε ποσοστό που τείνει στο 90% απάντησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει στην ευρωζώνη.

Έξι στους δέκα θέλουν η Ελλάδα να πληρώσει το χρέος

Συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές επιθυμεί να είναι η χώρα το 60% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών και το 66% των καταναλωτών, την ώρα που το 25% τόσο των πρώτων όσο και των δεύτερων, απαντά ότι το χρέος δεν θα πρέπει να πληρωθεί.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι για το επόμενο εξάμηνο οκτώ στους δέκα βιοτέχνες προσανατολίζονται να κρατήσουν το προσωπικό που απασχολούν, εντούτοις οι απολύσεις από την αρχή του 2015 “δίνουν και παίρνουν”: ο μέσος όρος των εργαζομένων που απολύθηκαν από την αρχή του 2015 “αγγίζει” τους 2,19 ανά επιχείρηση.

Για το επόμενο εξάμηνο, το 58% των επιχειρηματιών “βλέπει” μείωση τζίρου, το 11% αύξηση και το 31% αναμένει “μια από τα ίδια”. Απαισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του εμφανίζεται το 75%, ενώ αισιόδοξο, πολύ έως αρκετά, είναι το 25%. Θετικά αποτελέσματα εκτιμούν επτά στους δέκα ότι έχει η ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αρνητικοί εμφανίζονται δύο στους δέκα.

Το 65% των οικογενειών στη Θεσσαλονίκη έχει άνεργα μέλη

Για μείωση κατά 25%, μέσο όρο, του οικογενειακού τους εισοδήματος κάνουν λόγο οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα έσοδα του έχουν υποστεί μείωση από την αρχή του έτους, ενώ το 45% απαντά ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Μόλις το 5% των συμμετεχόντων είδε βελτιωμένο τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, η ανεργία έχει πλέον εξαπλωθεί στο 65% των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο μέσος όρος των ανέργων ανά οικογένεια “αγγίζει” τα 1,55 άτομα. Συγκεκριμένα, το 55% των οικογενειών έχει ένα άνεργο μέλος, το 37% δύο, το 6% τρία, ενώ το 2% τέσσερις και άνω.

Απαισιόδοξοι για την πορεία του νοικοκυριού τους, το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζονται πάνω από τέσσερις στους δέκα (45%), ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό και εκείνων που πιστεύουν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Για καλύτερη κατάσταση του νοικοκυριού του κάνει λόγο το 10%.

Καταστροφική η ενδεχόμενη ρήξη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος δήλωσε: “Το ΒΕΘ στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο οικονομικό κομμάτι. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι […] Θα έπρεπε να υπάρχει έντιμος συμβιβασμός. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπάρξει πτώχευση ή να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε ρήξη. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή […] Έχουν γίνει από την κυβέρνηση λάθη και παραλείψεις, δύσκολο να διορθωθούν” είπε και ανέφερε ενδεικτικά τους αυξημένους φόρους σε βάρος των επιχειρήσεων.

“Εκείνο που θα πρέπει να διορθωθεί είναι οι δαπάνες, όχι να αυξάνονται οι φόροι. Ακούμε συνέχεια για προστασία των μισθών και των συντάξεων και ποτέ για προστασία των ανέργων του ιδιωτικού τομέα ή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Αρχιτέκτονες και μηχανικοί διαδηλώνουν στο υπουργείο Εργασίας- ΒΙΝΤΕΟ

Η Ελλάδα έχασε 200.000 “μυαλά”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ