Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ η δράση της «Μαρίας Τσάλλα»- «Ξηλώνεται» το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων στην Ευρώπη

Την πραγματική ταυτότητα της «Μαρίας Τσάλλα» που δρούσε ως κατάσκοπος στην χώρα μας αποκάλυψε χθες η ΕΥΠ.

Η κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» με την διπλή ζωή – Το πιστοποιητικό του νεκρού μωρού και η πληροφορία που οδήγησε στα ίχνη της

Η περίπτωση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιrena Alexandrovna Smireva δεν είναι η μοναδική που έρχεται στην επιφάνεια στην Ευρώπη. Ρώσος κατάσκοπος εντοπίστηκε να δραστηριοποιείται στην Νάπολη της Ιταλίας με διαβατήριο από το Περού, άλλος στην Χάγη της Ολλανδίας παρουσιαζόμενος ως Βραζιλιάνος, όπως ακόμη ένας στην Νορβηγία, ενώ άλλη μία αντίστοιχη υπόθεση βρέθηκε στην Σλοβενία με άνδρα να δηλώνει πως είναι από την Αργεντινή.

Στην περίπτωση της Σμίρεβα, οι ελληνικές Αρχές άρχισαν να ερευνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει στην χώρα κατάσκοπος έπειτα από πληροφορία που πήραν από την Σλοβενία, όπου συνελήφθη μία συνάδελφός της. Έτσι έφτασαν στο όνομα «Μαρία Τσάλλα» διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για ένα μωρό που πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή του το 1991.

Αυτή είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος – Το κατάστημα στο Παγκράτι, ο σύζυγος στη Βραζιλία και το όνομα που χρησιμοποιούσε

Ρωσίδα Κατάσκοπος Μαρία Τσάλλα

Το νεκρό μωρό

Η έρευνα συνεχίστηκε και στο Ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε μία ανακολουθία ανάμεσα στο έγχαρτο και το ηλεκτρονικό αρχείο. Εκεί βρέθηκε ότι είχαν κοπεί σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες Αρχές έστειλαν τη φωτογραφία της κατασκόπου σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και τελικά την ταυτοποίησαν.

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα: Με εκπαίδευση από την FSB η «Μαρία Τ.» – Πώς αποκαλύφθηκε η δράση της

Η «Μαρία Τσάλλα» χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το 2018 είχε εκδώσει και ληξιαρχική πράξη γέννησης, η οποία ανέφερε πως η Τσάλλα ήταν γεννημένη στο Αλιβέρι.

Ο τρόπος που δρούσε παραπέμπει στην κατηγορία «illegals»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ «οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

Ρωσίδα Κατάσκοπος

Ακριβώς έτσι έδρασε και η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιrena Alexandrovna Smireva, η οποία έμενε σε μία γειτονιά στο Παγκράτι όπου από το 2019 διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής.

Εκτός από το κατάστημά της ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της στα social media. Φέρεται μάλιστα να είχε συνάψει και μία διετή, ερωτική σχέση, όσο διάστημα έμενε στην Ελλάδα.

Περιμένοντας οι ελληνικές Αρχές να γυρίσει η Σμίρεβα στην Ελλάδα, πλησίασαν τον σύντροφο της της και την κοπέλα που εργαζόταν στο μαγαζί πριν κλείσει. Και οι δύο είπαν ότι, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, η Σμίρεβα έφυγε και δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

ΕΥΠ: Στο μικροσκόπιο η δράση της «Μαρίας Τσάλλα» – Ήταν ενεργή ή «κοιμισμένος πράκτοράς;»

Αναλυτές της ΕΥΠ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την δράση της στην χώρα μας, εάν ήταν ενεργή ή «κοιμισμένος πράκτορας» όπως λέγεται, δηλαδή να ήταν σε ετοιμότητα για να ενεργοποιηθεί όταν χρειαζόταν.

Τέλος, φαίνεται πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας της την απέσυραν εσπευσμένα τον περασμένο Ιανουάριο καθώς είχαν πληροφόρηση ότι είχε ταυτοποιηθεί από την ΕΥΠ και ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή της.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ