Στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας ο Μπαν Κι Μουν – ΦΩΤΟ

Τιμή στους Έλληνες εθελοντές που προσφέρουν αμερόληπτα την υποστήριξή τους στους πρόσφυγες απέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Μπαν Κι Μουν επέλεξε να κάνει το Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης Solidarity Now, τον πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Προτού μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θέλησε να δει από κοντά τον ξενώνα-πρότυπο στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων. Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τον σεβασμό του για τη δράση των εθελοντών της Solidarity Now, αναφέροντας ότι η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την υφήλιο. «Το μέρος αυτό είναι μικρό, αλλά έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς ανθρώπους και εάν είχαμε περισσότερα σαν κι αυτό, θα μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά. Αισθάνομαι ευγνώμων απέναντι στους εθελοντές», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.

 

 

Η επίσκεψη του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς αναμένεται να στρέψει ξανά τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στην προσφυγική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Solidarity Now, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ίδιους τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, ενώ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογούσε. «Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, το (σ.σ. προσφυγικό) ζήτημα όμως είναι διεθνές», προσέθεσε ο Μπαν Κι Μουν.

Ακόμη, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, απέναντι στους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου. «Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα. Οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης».

Δίπλα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της οργάνωσης Solidarity Now, Στέλλιος Ζαββός, επεσήμανε την κοινωνική αλλά και πολιτική διάσταση της προσφυγικής κρίσης. «Στην Ελλάδα, ως κοινωνία έχουμε αντισταθεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό που κηρύσσουν οι λαϊκιστές. Ο εθελοντισμός των απλών ανθρώπων από τα ελληνικά νησιά, μέχρι τα βορειότερα σημεία της Ελλάδας αποτελεί ένα εκπληκτικό παράδειγμα ανθρώπινων αξιών και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε ο κ. Ζαββός. Παράλληλα κάλεσε τον Μπαν Κι Μουν να συμβάλει στην δημιουργία μιας ασφαλούς προσφυγικής διόδου προς την Ευρώπη, ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές στην Μεσόγειο. «Γνωρίζουμε πως ο ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για την εξάλειψη των περιφερειακών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Solidarity Now.  

To Σάββατο, ο Μπαν Κι Μουν θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα επισκεφτεί χώρους φιλοξενίας προσφύγων και θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των ΜΚΟ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Μπαν Κι-μουν: Οι πρόσφυγες πρέπει να προστατεύονται διαρκώς

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ