Στην εποχή του κορονοϊού ο γάμος είναι πολιτικός – Τα στοιχεία για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

της Δήμητρας Κόκκορη

Μεγάλες ανατροπές έχει φέρει στη ζωή όλων η πανδημία του κορονοϊού, εδώ και περίπου έναν χρόνο. Πολλές φορές τα σχέδια και οι προγραμματισμοί ετών μπαίνουν αναγκαστικά στον “πάγο” δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και των συχνά δραματικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στις επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι, ωστόσο, γνωρίζονται, ερωτεύονται και παίρνουν την απόφαση να συνεχίσουν από κοινού τη ζωή τους, παρά τις όποιες δυσχέρειες. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζει το enikos.gr για τους πολιτικούς γάμους που έγιναν στη χώρα μας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Τα ζευγάρια εμφανίζονται αποφασισμένα να κάνουν το “μεγάλο βήμα”, έστω κι αν ο γάμος τους είναι διαφορετικός σε σχέση με ό,τι ενδεχομένως είχαν ονειρευτεί και αρχικά σχεδιάσει. Τελετές λιτές, με ελάχιστους καλεσμένους και χωρίς δεξιώσεις και μεγάλα τραπέζια που γίνονταν κατά κόρον στο παρελθόν, γάμοι προσαρμοσμένοι στις συνθήκες της πανδημίας. Οι απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί στους θρησκευτικούς γάμους, εξάλλου, που έχουν επιβληθεί ανά διαστήματα από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο ιός, φαίνεται πως αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πολλά ζευγάρια που αποφασίζουν να ανταλλάξουν αιώνιους όρκους, εν μέσω πανδημίας, επιλέγουν τον πολιτικό γάμο.

Παρά τις δραματικές συνέπειες του κορονοϊού σε όλες τις δραστηριότητες, οι πολιτικοί γάμοι το 2020 κινήθηκαν λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Πάτρα καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των πολιτικών γάμων που τελέστηκαν στο δημαρχείο της πόλης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Δήμος Αθηναίων

Στον δήμο Αθηναίων, το 2020 που ήταν έτος κορονοϊού και καραντίνας, τελέστηκαν 328 πολιτικοί γάμοι, ενώ το ίδιο διάστημα είχαν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 1.845 άδειες πολιτικού γάμου. Το 2019 είχαν γίνει 412 γάμοι, ενώ κατά προσέγγιση ο αριθμός των εκδοθέντων αδειών πολιτικού γάμου υπολογίζεται πως ανήλθε σε 2.100. Καταγράφηκε δηλαδή μείωση, αλλά όχι δραματική όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, αφού πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που επέλεξαν να παντρευτούν στο δημαρχείο της πρωτεύουσας.

Επισημαίνεται ότι μετά την παραλαβή της άδειας πολιτικού γάμου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει την άδεια προκειμένου να τελέσει τον γάμο του:

α) στον δήμο της Αθήνας

β) σε οποιοδήποτε δήμο της επιλογής του στην Ελλάδα

γ) σε οποιαδήποτε χώρα του Εξωτερικού

δ) να επιλέξει να μην τη χρησιμοποιήσει (η άδεια παύει να ισχύει μετά το πέρας εξαμήνου)

Δήμος Θεσσαλονίκης

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Το 2020 διενεργήθηκαν 571 πολιτικοί γάμοι, ενώ εκδόθηκαν από το Τμήμα Δημοτολογίου 1.299 άδειες γάμων. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων επέλεξαν να παντρευτούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ήταν Έλληνες (ποσοστό 94,22% στους άνδρες και 91,42% στις γυναίκες). Η ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκαν τα περισσότερα ζευγάρια, ήταν αυτή των 31-40 ετών (ποσοστό 54,29% στους άνδρες και 47,11% στις γυναίκες), ενώ ακολουθούν η ηλικιακή ομάδα των 18-30 ετών (19,97% άνδρες και 36,95% γυναίκες), των 41-50 ετών (17,16% άνδρες και το 10,86% γυναίκες) και τέλος τα ζευγάρια ηλικίας 51 ετών και άνω (ποσοστό 8,58% άνδρες και 5,08% γυναίκες).

Σημειώνεται ότι το 2019, έγιναν 679 πολιτικοί γάμοι στη Θεσσαλονίκη και εκδόθηκαν 1.330 άδειες γάμων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γεώργιος Αβαρλής, σημείωσε μιλώντας στο enikos.gr ότι πολλά ήταν εκείνα τα ζευγάρια που αν και προτιμούσαν να κάνουν θρησκευτικό γάμο, τελικά επέλεξαν πολιτικό, λόγω του περιορισμού στον αριθμό των καλεσμένων εξαιτίας του lockdown.

Υπογράμμισε, επίσης, πως ένας παράγοντας που ενδεχομένως έλαβαν υπόψη τους τα ζευγάρια, είναι και ο οικονομικός, καθώς η δημοτική αρχή κατήργησε το παράβολο για την τέλεση των πολιτικών γάμων, με συνέπεια αυτοί να γίνονται τελείως δωρεάν, κάτι που προφανώς διευκολύνει τα ζευγάρια και ειδικά τους νέους.

Όπως αναφέρει ο κ. Αβαρλής, το ενδιαφέρον για τέλεση πολιτικού γάμου στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα έντονο και το 2021, καθώς ήδη ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι μήνες “κλεισμένοι”, ενώ ορισμένες ημέρες γίνονται και εμβόλιμα γάμοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ζευγάρια που παίρνουν την απόφαση την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που έχουν ήδη κλείσει ημερομηνίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν ο καιρός θα είναι καλύτερος αλλά αναμένοντας ίσως και να έχουν αρθεί κάποιοι περιορισμοί του lockdown.

Δήμος Πατρέων

Στον δήμο Πατρέων, οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν εντός του 2020 και εν μέσω κορονοϊού, ήταν αυξημένοι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως εξηγεί στο enikos.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας. Συγκεκριμένα, το 2020 έγιναν 337 γάμοι, ενώ το 2019 είχαν τελεστεί 283. Μάλιστα, η εικόνα για το 2021 είναι ότι ενδεχομένως θα αυξηθούν κι άλλο σε σχέση με πέρυσι, καθώς ήδη οι πρώτοι μήνες του έτους είναι “κλεισμένοι” και πολλά ζευγάρια κάνουν κράτηση ημερομηνιών για την προσεχή άνοιξη και το καλοκαίρι, ελπίζοντας πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει καταργήσει το τέλος των 70 ευρώ για την τέλεση των πολιτικών γάμων, γιατί “θέλουμε να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια και θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία”, αναφέρει ο κ. Πλέσσας και προσθέτει ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “προσφέρουμε αίθουσες δημοτικών χώρων σε άνεργα ζευγάρια για να πραγματοποιήσουν γαμήλια δεξίωση και σε χειμερινό χώρο, αλλά και σε ένα ωραίο αίθριο για τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Αυτός εκτιμά ο ίδιος πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι το 2020, παρά την πανδημία, αλλά όχι μόνο. “Αναμφίβολα παίζει ρόλο και το οικονομικό κομμάτι διότι δεν ζούμε σε εποχές οικονομικής ευμάρειας, αλλά οικονομικών δυσκολιών. Και το τελευταίο ευρώ είναι υπολογίσιμο”, τονίζει και σημειώνει ότι επιπλέον πολλά ζευγάρια επείγονται να παντρευτούν, λόγω εγκυμοσύνης ή γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο εξωτερικό όπου και μένουν μόνιμα. Επιλέγουν, δε, τον γάμο στο δημαρχείο γιατί λόγω κορονοϊού δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα τραπέζια με συγγενείς και φίλους.

Κάποιες φορές, μάλιστα, γίνεται ολιγοήμερη αναβολή των γάμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μάρτυρες ή κάποιοι συγγενείς και να μπορέσουν να ταξιδέψουν από άλλον νομό ή περιφέρεια έχοντας την απαιτούμενη άδεια, λόγω Covid.

“Υπάρχει αύξηση στους πολιτικούς γάμους και παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και από άλλους δήμους να έρθουν στον δήμο Πατρέων να τελέσουν τον πολιτικό γάμο. Ακόμη και από Αθήνα και από Στερεά Ελλάδα και από Αιτωλοακαρνανία. Κάποιοι λένε, θέλουμε ο δήμαρχος να τον τελέσει, θα τους χαλάσουμε το χατίρι;”, σημειώνει ο κ. Πλέσσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ