Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα χάπια τις επόμενες ημέρες

Στην Ελλάδα θα φθάσουν τις επόμενες ημέρες τα χάπια κατά του κορονοϊού, για τα οποία έχει ήδη ανάψει το “πράσινο φως” για τη χορήγησή τους, μετά τα μονοκλωνικά.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Κυριακής, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 5.000 χάπια από την εταιρεία Merck.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “με την εταιρεία Pfizer είμαστε σε επαφή, ώστε όταν το χάπι της λάβει άδεια από τον EMA -αναμένεται από τέλος Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου- να είμαστε από τις πρώτες χώρες που αρχές Μαρτίου θα το προμηθευτούν”. Υπογράμμισε ωστόσο ότι “το εμβόλιο είναι αυτό που μας σώζει”.

Επίσης, σημειώνεται ότι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο “Σωτηρία” ανακοίνωσε ότι θα μπουν στη μάχη με τον κορονοϊό και καινούργια φάρμακα: “Και τέλος θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το πού χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομείο), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

 

Τα δύο χάπια που αναμένονται στην Ελλάδα, θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά, προκειμένου να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν. Το χάπι της Merck λέγεται “Lagevrio” και αν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά, δεν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Το χάπι της Pfizer λέγεται “Paxlovid” και αν αντίστοιχα χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά, δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Και τα δύο χορηγούνται δύο φορές την ημέρα με δοσολογία τρία χάπια της Pfizer και δύο της Merck.

Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντι-ιικό φάρμακο και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού. Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ