ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Αντισυνταγματικές  έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016  βάσει των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης ( Αθήνας και Θεσσαλονίκης) μεταβιβάστηκαν  στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

Της Άννας Κανδύλη

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου  η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό, συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον σκληρό πυρήνα του κράτους, στοιχείο που συναρτάται με τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκεκριμένων εταιρειών.
«Κατά το Σύνταγμα, αναφέρεται στην απόφαση, η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στον πληθυσμό της Αττικής δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και, συνεπώς, δύναται να ανατίθεται σε δημόσια επιχείρηση υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας, όπως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ».

Σημειώνεται δε , ότι δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος του δημοσίου στην ανώνυμη εταιρεία ύδρευσης, αλλά απαιτείται το δημόσιο να έχει τον έλεγχο και των μετοχών αλλά και της διοίκησης της εταιρείας.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, σημειώνεται στην απόφαση, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου».

Παππάς: Αναντικατάστατος ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ»

“Οι κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας, πρέπει να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Για να διαφυλάξει η Πολιτεία τα βασικά δικαιώματα των πολιτών (απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό και το ρεύμα), να λαμβάνει πολιτικές υπέρ της κοινωνίας (κοινωνικά τιμολόγια, ανάσχεση αυξήσεων στους λογαριασμούς), να τις αξιοποιεί ως αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας” δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος  Παππάς.

“Η διεθνής τάση των επαναδημοτικοποιήσεων και επανακρατικοποιήσεων επιχειρήσεων ύδρευσης και ενέργειας δείχνει ότι το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών απέτυχε. Η χώρα δεν μπορεί να πλέει σε μεταμνημονιακά απόνερα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έσπευσε να παραδώσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες και κινείται για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, πρέπει να αλλάξει ρότα. Στρατηγική μας επιλογή ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ” πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ