Στάνλεϊ Τζόνσον: Είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Ατυχή στιγμή» χαρακτήρισε ο Στάνλεϊ Τζόνσον την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει  τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς Ελλάδα και Βρετανία έχουν σχέσεις ιστορικές, ενώ τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία»

«Καλό θα ήταν να είχε πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση» τόνισε στην ΕΡΤ ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πιστέψουμε ότι έχουμε κοινούς στόχους».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι ουσιαστικές. Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι τη μακρά ιστορία των σχέσεων. Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να αποχώρησε από την Ε.Ε. αλλά όχι από την Ευρώπη. Εγώ και πολλοί άλλοι που μελετούμετην ιστορία της Ελλάδας και της Ρώμης, έχουμε μια βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας» είπε ο Στάνλει Τζόνσον, ο οποίος διατηρεί σπίτι στο Νότιο Πήλιο.

Γλυπτά Παρθενώνα: Πώς τα άρπαξε ο Έλγιν – Όσα περιέγραψε ο Τάσος Κοντογιαννίδης στον Realfm 97,8

Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο κ. Τζόνσον είπε ότι «πιστεύω βαθιά πως είναι η στιγμή να προχωρήσουμε με το θέμα των Γλυπτών. Υπάρχει ζήτημα για το εάν νόμιμα είχαν έρθει στη Μεγάλη Βρετανία – ο κύριος αυτός ήταν πρεσβευτής. Φαντάζομαι θα ήταν λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα. Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει μία συλλογή Γλυπτών πάνω από τα μισά στη Βρετανία. Είναι πολύ σημαντικό να επανενώσουμε αυτή τη συλλογή σε έναν τόπο και έναν χώρο που θα μπορούν να παρουσιαστούν ως σύνολο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «έχετε ένα εξαιρετικό μουσείο τώρα στην Αθήνα. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».

Βορίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο διάλογος με το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζεται σε θεσμικό επίπεδο

Σημειώνεται ότι ο Στάνλει Τζόνσον στην αρχή της συνέντευξης μίλησε στα ελληνικά.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ