Σπύρος Φωκάς: Ο Έλληνας «Ομάρ Σαρίφ» που έζησε το αμερικανικό όνειρο – Η καριέρα στο Χόλιγουντ και οι 4 γάμοι

Θλίψη έχει σκορπίσει στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση του θανάτου του Σπύρου Φωκά ή Σπύρου Ανδρουτσόπουλου όπως ήταν το πραγματικό όνομά του σε ηλικία 86 ετών. Ο Έλληνας «Ομάρ Σαρίφ» με τη σπουδαία καριέρα στη χώρα μας αλλά και εξωτερικό, εκτός από ταλαντούχος ηθοποιός είχε και τον τίτλο του γόη. Ο ίδιος δεν τον αποδέχτηκε ποτέ, αν και πολλοί είπαν ότι η ομορφιά του ξεπερνούσε ακόμη και εκείνη του Αλέν Ντελόν.

Σπύρος Φωκάς: Το συγκινητικό «αντίο» της συζύγου του με το τραγούδι «Τα δειλινά»

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου 1937. Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών. Είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη. Έζησε και εργάστηκε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί δεν τού άρεσε η νοοτροπία των Αμερικανών.

Την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή του την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για τη διεθνή καριέρα του.

Ο αξεπέραστος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου μας Σπύρος Φωκάς

Σπύρος Φωκάς

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο «Morte di un amicο», ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno.

Το 1985 ο Σπύρος Φωκάς κατάφερε να… μπει στο Χόλιγουντ καθώς συμμετείχε στην ταινία «Το διαμάντι του Νείλου»  με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας. Η συμμετοχή ενός Έλληνα ηθοποιού σε αμερικανική ταινία, δίπλα σε «μεγαθήρια», ιδιαίτερα την εποχή εκείνη έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Και όμως ο Σπύρος Φωκάς κατάφερε να λάμψει το άστρο του.

Συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι. Πρωταγωνιστές Αλέν Ντελόν, Ανί Ζιραρντό, αλλά έπαιζαν και οι Ρενάτο Σαλβατόρι, Κλαούντια Καρντινάλε, Σπύρος Φωκάς.

Με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Συμμετέχει επίσης στην εμπορική επιτυχία «Ράμπο ΙΙΙ» δίπλα στον Σιλβέστερ Σταλόνε. Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Σπύρος Φωκάς είχε πει για τον «Ράμπο» ότι «αυτός ο τύπος με είχε αφήσει άφωνο. Έφερε από την Αμερική ένα αεροπλάνο γεμάτο με όργανα γυμναστικής. Ο άνθρωπος κοιμόταν τρεις ώρες την ημέρα. Τις υπόλοιπες εργαζόταν, έτρωγε συγκεκριμένα γεύματα, έκανε διατροφή και τις υπόλοιπες γυμναζόταν. Μιλάμε για φαινόμενο. Η σχέση μας ήταν τυπική και εξελίχθηκε σε αμοιβαία εκτίμηση. Ο Σταλόνε είχε συνεργαστεί με έναν ξένο Αιγύπτιο ηθοποιό, με τον οποίο δεν τα πήγαν καλά. Έτσι ήταν προκατειλημμένος αρνητικά και για εμένα. Τον πιάνω λοιπόν και του λέω: «Εγώ είμαι ο Σπύρος Φωκάς. Μην τα μπερδεύεις». Ε, αυτό ήταν. Δουλέψαμε άψογα» είπε ο ίδιος για την διάσημο ηθοποιό.

Οι τέσσερις γάμοι

Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λειβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Από τον γάμο του Σπύρου Φωκά με την Νία Λειβαδά

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας.

Με την Λίλιαν παντρεύτηκε όταν εκείνος ήταν 76 ετών. Πειραιώτισσα στην καταγωγή, η Λίλιαν Φωκά πάντα είχε όνειρο να συναντήσει τον Σπύρο Φωκά. Τον άνθρωπο που έμελλε να γίνει σύζυγός της. Το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο το καλοκαίρι του 2013 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου και ζούσαν μακριά από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

Σπύρος Φωκάς Λίλιαν Φωκά

 «Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο», έχει πει ο Σπύρος Φωκάς.

Ο ίδιος δεν έκανε ποτέ παιδιά. Όπως είχε δηλώσει «δεν απέκτησα ποτέ γιατί δεν μου αρέσει ο κόσμος που ζω» και γι’ αυτό δεν θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο όπως έλεγε.

Τα προβλήματα υγείας

Ο Σπύρος Φωκάς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε  πολλά προβλήματα υγείας. Ζούσε σε ένα προκάτ σπίτι στην Κορινθία. Από το καλοκαίρι του 2021 ήταν όλο και πιο καταβεβλημένος. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα αιμοπετάλιά του Σπύρου Φωκά ήταν πολύ πεσμένα με τον ηθοποιό να μένει για αρκετό διάστημα στο νοσοκομείο. Και ενώ ο Γολγοθάς του ηθοποιού δεν είχε τέλος, η σύζυγός του υπέστη κι εκείνη οξύ έμφραγμα έπειτα από υπερβολικό άγχος και διαταραχή.

Αμέσως οι γιατροί τη μετέφεραν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας. «Η Λίλιαν έχει αγχωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με όσα συμβαίνουν στον Σπύρο και στην ίδια. Τα οικονομικά προβλήματα τούς έχουν καταβάλει και τους δύο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ζωή τους από το άγχος», ανέφερε στην Espresso συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού την περίοδο εκείνη.  Τελικά η Λίλιαν αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Σπύρο σήμερα, καθώς η αυλαία έπεσε για εκείνον.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ