Ο αξεπέραστος ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου μας Σπύρος Φωκάς

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Προικοδοτημένος με μία εκτυφλωτική ομορφιά, που στην κυριολεξία σου έκοβε την ανάσα και μία εκχυλίζουσα αρρενωπότητα, ο Σπύρος Φωκάς αφού πρωτίστως σφυρηλάτησε το δραματικό του υπόβαθρο στη δραματική σχολή Μιχαηλίδη, αλλά και άλλες θεατρικές σχολές κύρους της Ιταλίας, πολύ γρήγορα βρήκε το δρόμο για την ευτυχία και διέγραψε μία απαστράπτουσα και παγκόσμιας εμβέλειας κινηματογραφική καριέρα.

Δεσπόζουν στη μακρά και λαμπρή κινηματογραφική του σταδιοδρομία, οι κορυφαίες συνεργασίες του, με τα ιερά τέρατα της έβδομης τέχνης, όπως την Κατίνα Παξινού, τον Αλέν Ντελόν, τον Μάικλ Ντάγκλας, την Κάθλιν Τέρνερ, τον Σιλβέστερ Σταλόνε, τον Πήτερ Ο΄Τούλ και πολλούς άλλους. Αλλά και στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα παρότι ο Σπύρος Φωκάς τη χρυσή κινηματογραφική μας δεκαετία του ΄60 έλειπε στην Ιταλία, πρόλαβε να αποτυπώσει αδρά το αχνάρι του σε κορυφαίες ελληνικές ταινίες, όπως οι: «Ντάμα σπαθί», «Στεφανία», «Έρωτας στην καυτή άμμο», συμπρωταγωνιστώντας με τους κορυφαίους ηθοποιούς μας: Μάνο Κατράκη, Ζωή Λάσκαρη, Έλενα Ναθαναήλ, Τάκη Εμμανουήλ και άλλους.

Ο Σπύρος Φωκάς με την Κλαούντια Καρντινάλε και τον Αλέν Ντελόν
Ο Σπύρος Φωκάς με την Κλαούντια Καρντινάλε και τον Αλέν Ντελόν

Στις λαμπρές κινηματογραφικές συμμετοχές παγκοσμίου κύρους του Σπύρου Φωκά, δεσπόζουν η συμμετοχή του στο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι το 1960, «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του» όπου και συμπρωταγωνιστεί με τον Αλέν Ντελόν, την Κατίνα Παξινού, την Κλαούντια Καρντινάλε και το Ρενάτο Σαλβατόρι, η συμμετοχή του στην σπουδαία επιτυχία «Το διαμάντι του Νείλου» με τον έξοχο Πήτερ Οτούλ και την Κάθλιν Τέρνερ, στο «Ράμπο ΙΙΙ» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, αλλά και σε πολλά άλλα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ο Σπύρος Φωκάς με την Κατίνα Παξινού
Ο Σπύρος Φωκάς με την Κατίνα Παξινού

Ενώ στα ελληνικά κινηματογραφικά δρώμενα ξεχωρίζουν, η πρωταγωνιστική συμμετοχή στο αριστούργημα του Στέλιου Ζωγραφάκη το 1966 «Ο Δραπέτης» ή «Έρωτας στην καυτή άμμο» και σε μουσική του εμπνευσμένου Νίκου Μαμαγκάκη, όπου συμπρωταγωνιστούσε πλάι στους Έλενα Ναθαναήλ, Μάνο Κατράκη, Τάκη Εμμανουήλ και άλλους. Υπομνίζοντας και την αριστοτεχνική συμμετοχή του, στην κορυφαία μας ταινία «Στεφανία», πλάι στους μεγάλους Δέσπω Διαμαντίδου, Ζωή Λάσκαρη, Τασσώ Καββαδία, Κάκια Παναγιώτου, Βύρωνα Πάλλη, Ηρώ Κυριακάκη κ.α. σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική του Μίμη Πλέσσα το 1967.

Ο Σπύρος Φωκάς με την Έλενα Ναθανήλ

Ειδικά στο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Ρόκο και τα αδέρφια του (1960), πλάι στην Κατίνα Παξινού, τον Αλέν Ντελόν, την Κλαούντια Καρντινάλε και το Ρενάτο Σαλβατόρι, ο Σπύρος Φωκάς μας χάρισε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής ερμηνείας, δίνοντας δημιουργική πνοή και υπόσταση, στο μεγάλο δράμα της εσωτερικής μετανάστευσης στη μεταπολεμική Ιταλία. Κατά το σενάριο μετά το θάνατο του πατέρα της οικογένειας, η μητέρα Ροζάρια Παρόντι, που την υποδύεται η αξεπέραστη Κατίνα Παξινού, φεύγει από την Καλαβρία με τους πέντε γιους τους, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, στο βιομηχανικά αναπτυσσόμενο Μιλάνο.

Ο Σπύρος Φωκάς με την Ειρήνη Παπά
Ο Σπύρος Φωκάς με την Ειρήνη Παπά

Στο νέο τους περιβάλλον συνυπάρχουν η μητέρα με τους 5 γιους της, τον καλοσυνάτο Ρόκο –Αλαίν Ντελόν που εργάζεται σε καθαριστήριο ρούχων και θέλει να γίνει πυγμάχος όπως ο γρανιτένιος αδερφός του Σιμόνε – Ρενάτο Σαλβατόρι, τον Τσίρο που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων, τον μικρό Λούκα που δεν είναι σε θέση ακόμα να δουλέψει και τον μεγάλο αδερφό Βιτσέντζο- Σπύρος Φωκάς, που είναι αρραβωνιασμένος με την εκτυφλωτικής ομορφιάς Τζινέτα – Κλαούντια Καρντινάλε. Ο Σιμόνε γνωρίζει και ερωτεύεται τη Νάντια – Άνί Ζιραρντό, η οποία είναι πόρνη και που στη συνέχεια αναπτύσσει σχέση με το Ρόκο.

Επέρχεται μία ολέθρια σύγκρουση μεταξύ των δύο αδερφών και πάνω σε αυτό το δραματικό καμβά, ο έξοχος Λουκίνο Βισκόντι στήνει το αριστούργημα του. Σε όλο αυτό το μακρύ υποκριτικό φάσμα, ο Σπύρος Φωκάς μας έδωσε αριστουργηματικές ερμηνείες, που δικαίως τον κατατάσσουν στους μεγάλους ζεν πρεμιέ του παγκόσμιου κινηματογράφου και στα άσβεστα είδωλα των γυναικών!

Ο Σπύρος Φωκάς με την Ζωή Λάσκαρη
Ο Σπύρος Φωκάς με την Ζωή Λάσκαρη

Ο Σπύρος Φωκάς είδε το φως της ζωής στις 17 Αυγούστου του 1937 στην αχαϊκή πρωτεύουσα Πάτρα, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Πατέρας του ήταν ο Σπύρος Ανδρουτσόπουλος ταξιδιωτικός πράκτορας των Πατρών. Και εννιά χρόνια αργότερα κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αθήνα, προς αναζήτηση καλυτέρας τύχης, οπότε και άλλαξε το όνομά του σε Σπύρος Φωκάς.

Από την παιδική ηλικία είχε μεγάλη έφεση στον κινηματογράφο και με την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών ενεγράφη στη Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη για να σφυρηλατήσει το δραματικό το υπόβαθρο. Και ήδη πριν την αποπερατώσει έκανε πρόβα τζενεράλε, συμμετέχοντας στην ταινία «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού.

Οι υποκριτικές αρετές του Σπύρου Φωκά δεν πέρασαν απαρατήρητες από την κριτική, διανοίγοντας ορίζοντες στη μετέπειτα κινηματογραφική του καριέρα. Την επόμενη ακριβώς χρόνια συμμετείχε στην ταινία «Ο θάνατος ενός φίλου» του Φραντσέσκο Ρόσι, στην Ιταλία, που επέπρωτο να γίνει το σπίτι του τη δεκαετία του ΄60. Και σύντομα εξακτίνωσε το καλλιτεχνικό του κύρος με πολλές σπουδαίες κινηματογραφικές συμμετοχές, που του χάρισαν την παγκόσμια αναγνώριση.

Ο Σπύρος Φωκάς με τον Πίτερ Ο' Τουλ
Ο Σπύρος Φωκάς με τον Πίτερ Ο’ Τουλ

Το 1985 μάλιστα ο Σπύρος Φωκάς πραγματοποίησε το μεγάλο του όνειρο συμμετέχοντας στο Hollywood, στη επιτυχημένη ταινία «Το διαμάντι του Νείλου», με συμπρωταγωνιστές του Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ. Ακολούθησαν και άλλες μεγάλες συμμετοχές στο Hollywood, όπως το «Ράμπο ΙΙΙ» πλάι στον Σιλβέστερ Σταλόνε, γεγονός που τον κράτησε επαγγελματικά πολλά χρόνια στην Αμερική. Στις νεότερες γενιές ο Σπύρος Φωκάς, έγινε γνωστός από τη συμμετοχή τους στα επιτυχημένα σήριαλ «Δύο Ξένοι» και της «Αγάπης μαχαιριά» όπου και πρωταγωνιστούσε.

Στην προσωπική του ζωή ο μεγάλος ζεν πρεμιέ, πραγματοποίησε τέσσερις γάμους χωρίς να αποκτήσει με συνειδητή επιλογή παιδί. Σήμερα ζει παντρεμένος με τη Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, που τον περιβάλλει στοργικά με την αγάπη και την ηθική της φροντίδα. Αδιαμφισβήτητα ο Σπύρος Φωκάς συνιστά έναν από τους κορυφαίους μας ζεν πρεμιέ και τους ελάχιστους ηθοποιούς μας, που κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν παγκόσμια καριέρα. Τον αγαπούμε με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ