Σπάτα: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Βρετανού – “Οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά να σταματήσουν”

Σοκ έχει προκαλέσει το δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα. Όπως έγινε γνωστό το ελικόπτερο ερχόταν από την Μύκονο. Μετά την προσγείωση, ο Βρετανός 21χρονος επιβάτης πλησίασε τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα από τον έλικα.

Πιο συγκεκριμένα, πήγε στην ουρά και διαμελίστηκε από τον πίσω έλικα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Στην πτήση επέβαιναν τέσσερα άτομα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης για το δυστύχημα

«Την προανάκριση την έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας. Ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell, τα ελικόπτερα έχουν σε δύο μέρη έλικες, πάνω, που οι έλικες το ανεβάζουν και το κρατούν σε πορεία, και στο πίσω μέρος, που ο έλικας ουσιαστικά ισορροπεί το ελικόπτερο και η ταχύτητα των στροφών είναι πενταπλάσια των στροφών του πάνω έλικα», ανέφερε αρχικά.

«Θέλουμε να δούμε εάν ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες για να κατέβουν από το ελικόπτερο. Αυτοί οι έλικες κάνουν περίπου 2 λεπτά από την ώρα που θα σβήσει τον κινητήρα εκτός και εάν πατήσει ένα κουμπί το οποίο τους σταματά στα 50 δευτερόλεπτα. Η πόρτα του ελικοπτέρου δεν έχει ασφάλεια, όποιος θέλει ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Το σημείο που θα σταθεί η προανάκριση είναι στο εάν τους ενημέρωσε ο πιλότος για να κατέβουν όταν σταματήσει ο έλικας και οι κινητήρες. Υπάρχει και η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα ερευνήσουν τι έγινε», πρόσθεσε.

«Σε αυτού του είδους τα ατυχήματα ακολουθείται η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο. Εάν υπάρχει τραυματισμός, ο πιλότος πάει για την αυτόφωρη διαδικασία, πάει για ανθρωποκτονία από αμέλεια», κατέληξε ο κ. Καλλιακμάνης.

 

Η ταυτότητα της οικογένειας δεν έχει γίνει γνωστή

Η ταυτότητα της οικογένειας δεν έχει γίνει γνωστή αλλά ήδη τα βρετανικά μέσα ασχολούνται με την τραγωδία. Σύμφωνα με την Sun πρόκειται για μέλη του βρετανικού jet set και οι γονείς είναι εξαιρετικά πλούσιοι. Το ίδιο αναφέρει και η Dailymail.

“Πηγές είπαν ότι το ταξίδι των 115 μιλίων με δύο ελικόπτερα από τις διακοπές τους στη Μύκονο πλήρωσαν 17.700 ευρώ (15.000 βρετανικές λίρες). Και οι λιμουζίνες ήταν σε ετοιμότητα στο ελικοδρόμιο στα Σπάτα για να τους μεταφέρουν κατευθείαν σε ένα «οικογενειακό ιδιωτικό τζετ» που περίμενε να τους μεταφέρει από το διεθνές αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας πίσω στην Βρετανία” αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

 

 

Το δημοσίευμα της Dailymail

Το χρονικό της τραγωδίας

Στην πτήση επέβαιναν τέσσερα άτομα, κατά πάσα πιθανότητα όλοι Βρετανοί. Επρόκειτο για οικογενειακή παρέα Βρετανών οι οποίοι επέστρεφαν με δύο ιδιωτικά ελικόπτερα από την Μύκονο όπου είχαν κάνει τις διακοπές τους.  Μετά την αποβίβαση στην πίστα, σκόπευαν να μετακινηθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να επιβιβαστούν στο ιδιωτικό αεροσκάφος της οικογένειας και να επιστρέψουν στη Βρετανία.

Τα δύο ελικόπτερα πετούσαν το ένα πίσω από το άλλο. Το πρώτο ελικόπτερο τύπου Bell 407 της εταιρείας Superior Air, με τέσσερις επιβάτες και πλήρωμα έναν χειριστή προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο,  που βρίσκεται στα Σπάτα, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο δεύτερο ελικόπτερο που ακολουθούσε, βρίσκονταν οι γονείς του επιβάτη που έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά την προσγείωση του πρώτου ελικοπτέρου, οι τέσσερις επιβάτες απομακρύνονταν από το χώρο του ελικοδρομίου.  Ο άτυχος νεαρός από τη Βρετανία είχε μόλις βγει από το ελικόπτερο. Υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί ο Βρετανός χτύπησε στον πίσω έλικα του ελικοπτέρου, ο οποίος ήταν σε κίνηση, με αποτέλεσμα να έχει τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  το δεύτερο ελικόπτερο,  στο οποίο επέβαιναν οι γονείς του 21χρονου Βρετανού δεν είχε ακόμη προσγειωθεί, όταν σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος του χειριστή του ελικοπτέρου αναμένεται να σχηματισθεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το ΑΤ Παιανίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ