Επιπλέον 80 «φρουρούς» παρέλαβε από τις ΗΠΑ ο Στρατός

Συνεχίζεται η εντατική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα τεθωρακισμένα Μ1117 από τις ΗΠΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή ακόμη 90 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 354 που έχουν ήδη παραληφθεί. Έτσι ο συνολικός αριθμός φτάνει τα 434 κι αναμένεται να φτάσουν τα 1.200 τους επόμενους μήνες.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

ΗΠΑ

Ήδη, όπως είχαμε γράψει στα τέλη Ιουνίου στο enikos.gr, από την προηγούμενη παρτίδα των 180 Μ1117 κάποια θα σταλούν για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της 8ης Ταξιαρχίας στα Ιωάννινα (πρώην 8ης Μεραρχίας).

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο αλλά και την φύλαξη των συνόρων. Πρόκειται για δύο εκδόσεις του τύπου, μεταφοράς 4 ατόμων η μία και 6 ατόμων η δεύτερη.

ΗΠΑ

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

ΗΠΑ

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ Μ1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει προγραμματιστεί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ