SOS στα νησιά για τα ασθενοφόρα: Τι λένε στο enikos.gr δήμαρχοι και εργαζόμενοι για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ

Το καμπανάκι έκρουσε για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr, για την κάλυψη των νησιών με ασθενοφόρα, μετά τον θάνατο μιας 63χρονης γυναίκας στην Κω.

Της Ευανθίας Τασσοπούλου

Η 63χρονη μεταφέρθηκε την Κυριακή (5/6) στο νοσοκομείο σε καρότσα αγροτικού καθώς το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό. 

«Το ασθενοφόρο επιχειρούσε σε άλλη κλήση σε ένα ξενοδοχείο, όπου δίνονταν οι πρώτες βοήθειες στον τραυματία. Ταυτόχρονα βγήκε το περιστατικό με την 63χρονη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο» περιγράφει ο κ. Μαθιόπουλος.

Στην ερώτηση σε ποια νησιά εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα η απάντησή του είναι κάθετη και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. «Στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

«Το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω της τουριστικής περιόδου και της αύξησης του πληθυσμού. Για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ώρο, χρειάζονται 10 διασώστες. Σε αυτά τα νησιά έχουν 5, 6 ή 7  διασώστες, με αποτέλεσμα να στέλνουμε από την ηπειρωτική χώρα διασώστες για να καλύψουν τα κενά» τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.

Ζητούν προκήρυξη για προσωπικό αποκλειστικά στα νησιά

«Το έχουμε ζητήσει. Το λέμε συνέχεια. Πρέπει να γίνει μόνιμη πρόσληψη ξεχωριστή στο ΑΣΕΠ. Στην προκήρυξη για όλη την χώρα δεν επιλέγουν την τοποθέτηση σε νησιά για μόνιμη πρόσληψη γιατί έχουν θέμα με τη διαμονή» είπε ο κ. Μαθιόπουλος.

«Για να βρουν ένα σπίτι, χρειάζονται όσο είναι ο μισθός τους. Οι διασώστες που είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν χαμηλότερο μισθό, οπότε δεν επαρκεί. Πρέπει άμεσα να βγει προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό αποκλειστικά για τα νησιά. Αυτή είναι η μόνη λύση» πρόσθεσε.

Γιαννάκος: Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει πως οι τραγικές ελλείψεις βάζουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές στα νησιά.

«Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων με αποτέλεσμα στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου να επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση» περιγράφει.

«Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή» επεσήμανε.

Το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε

  • Κάλυμνο
  • Κω
  • Λέρο
  • Μύκονο
  • Νάξο
  • Πάρο
  • Σάμο
  • Σύρο
  • Σαντορίνη και
  • Τήνο

«Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα. Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;» σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

Δήμαρχος Καλύμνου: Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

«Η υγεία στην Κάλυμνο βρίσκεται σε κατάσταση που δεν μπορεί να προσπεράσει κάποιος, το θέμα της υγείας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και στελεχιακού δυναμικού και νοσηλευτικού και εξοπλισμού. Εμείς έχουμε ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο, αλλά πρέπει άμεσα να ανέβει το επίπεδο. Παράδειγμα, το να μην μπορεί να έρθει ένας καρδιολόγος στο νησί, (ιδιώτες καρδιολόγοι καλύπτουν τις ανάγκες με συμβάσεις), το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ πρέπει να ξεμπλοκάρουν τέτοιου είδους διαδικασίες ώστε η εντοπιότητα να είναι βασικός παράγοντας στην πρόσληψη γιατρού. Πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Στα νησιά η υγεία είναι σύνθετο ζήτημα, πρέπει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά. Γίνονται προσπάθειες, δεν είμαι μηδενιστής αλλά η υγεία πρέπει στα νησιά να είναι στο ανώτατο επίπεδο» δήλωσε στο enikos.gr, ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης.

Δήμαρχος Νάξου: Χρειαζόμαστε πλήρωμα για το δεύτερο ασθενοφόρο

Ο δήμαρχος Νάξου κ. Λιανός τόνισε πως κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν ελλείψεις στα πληρώματα του ΕΚΑΒ «Και εμείς στο νησί χρειαζόμαστε πλήρωμα οπωσδήποτε για να στελεχωθεί το δεύτερο ασθενοφόρο. Το νησί μας είναι το μεγαλύτερο των Κυκλάδων σε έκταση και το καλοκαίρι τριπλασιάζεται ο πληθυσμός και συνεπώς και οι ανάγκες»

«Πρέπει να στελεχωθεί και το ασθενοφόρο στη Σχοινούσα, (Μικρές Κυκλάδες). Εμείς ως δήμος προσφέρουμε και στέγη στους διασώστες του ΕΚΑΒ και περιμένουμε να γίνουν κινήσεις για να καλυφθούν οι ελλείψεις» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ