Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία, ιδίως της Αττικής, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ αυξάνεται, με αποτέλεσμα, το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και να δοκιμάζει τα όριά του. Το πρωί, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής. Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.
Ανακοίνωση σχετικά με τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας, Αναστασία Κοτανίδου, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. “Σήμερα, 23/09/20, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.” σημειώνει η πρόεδρος της ΕΕΕΘ.
Νωρίτερα πάντως, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό, προκειμένου να μετατραπούν σε κλίνες COVID-19. Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. «Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο «Αττικόν», ενώ θα ακολουθήσουν το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε. «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν για Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη. Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Κοτανίδου: Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ της Αττικής
Τα επόμενα βήματα, σε ότι αφορά τις ΜΕΘ στην Αττική, που αποφασίστηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ανέλυσε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
“Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες” ανέφερε η κ. Κοτανίδου.
Η επιστολή των γιατρών του Ευαγγελισμού
Την περασμένη Δευτέρα, διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συναντήθηκαν για να μοιραστούν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας και συνέταξαν επιστολή για τις ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας που επικρατούν στο νοσοκομείο.
«Η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις, δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική», αναφέρουν στην επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50% – με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στη λίστα αναμονής εκ νέου ασθενείς – στη ΜΕΘ καταγράφεται πληρότητα που πλέον αγγίζει το 100%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των εξαγωγών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερφόρτωσης.
«Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής» σημειώνουν.Γιατροί νοσοκομείου Νίκαιας: Αδυνατούμε να δεχτούμε κρούσματα κορονοϊού – Τι απαντά η διοίκησηΣε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι αδυνατούν πλέον να δέχονται κρούσματα κορονοϊού, λόγω των συνθηκών υποστελέχωσης και υποδομών, που επικρατούν. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση η Γενική Συνέλευση Ιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας “ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19”. Όπως προστίθεται, ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID. Την είδηση έκανε γνωστή και μέσω των social media ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου.
“Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας όπως και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας λόγω της πανδημίας COVID-19, προχώρησε σε αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου” απάντησε το Νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του.
“Η κλινική ασθενών COVID-19 θα ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως είχε προγραμματιστεί, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος αλλά και της καλύτερης περίθαλψης των ασθενών. Το Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς COVID-19 ως οφείλει, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ορίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η παραίτηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και θα συνεχίσει να προΐσταται του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας” συμπληρώνει.
«Ήδη στην Αττική που υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχουμε αυτή τη στιγμή δεσμευμένες 1.165 κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού και έχουμε αυξήσει πλέον των Νοσοκομείων αναφοράς, τα Νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένα, είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. 12 για θετικά και 18 για ύποπτα κρούσματα. Οι 30 αυτές κλίνες την περασμένη Κυριακή έγιναν 40, 30 για θετικά κρούσματα και 10 για ύποπτα. Άρα εμείς τι κάνουμε;
Συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε αυτά τα περιστατικά, στηρίζουμε τα Νοσοκομεία σε προσωπικό και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο χρειάζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά. Όπου χρειαστεί θα αυξήσουμε τις δυνάμεις και θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Άρα η Νίκαια συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μάλιστα, να σας πω ότι η παραίτηση, όπως γράφτηκε, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή, συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντα του και όπως είπα και στην αρχή, ο προγραμματισμός μας συνεχίζεται, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες», είπε την Τρίτη στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πόσες ΜΕΘ προστίθενται στο σύστημα«Στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, οι κλίνες αποκλειστικά για κορονοϊό αυξήθηκαν και αυξάνονταν γιατί περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Τα είχαμε σχεδιάσει από την αρχή για τη χειρότερη εξέλιξη. Μόλις ήρθη το lockdown το σύστημα επέστρεψε ξανά στην κανονικότητά του, βεβαίως γιατί έπρεπε να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας, τα Νοσοκομεία, οι δομές Υγείας κλπ. αλλά σίγουρα υπήρχε προετοιμασία και φαίνεται αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική 107 διαθέσιμες, κατειλημμένες 62, αυξάνουμε, είχαμε μιλήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει ένα σχέδιο για αύξηση με 40 επιπλέον κλινών ΜΕΘ, δόθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη 38 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
«Υπάρχει ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Και αυτό, μάς αυξάνει βεβαίως καθημερινά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές όπως είπατε. Έχουμε τη δωρεά της Βουλής, τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, έχουμε μια δωρεά στη Νίκαια, έχουμε 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε κλίνες επιπλέον, να σας πω ακριβώς, 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού που έχουμε ήδη πάρει από προγράμματα ΕΣΠΑ.
Επομένως, ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο την διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα. Υπάρχει διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες αυτές να αυξάνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό» πρόσθεσε.Υπό κατασκευή νέες ΜΕΘΤις πρώτες φωτογραφίες από τις εργασίες για την ανέγερση νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και Νίκαιας έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει πάντως ότι είναι «καταστροφή να μετατρέψουμε γενικές ΜΕΘ που είναι ελάχιστες σε ΜΕΘ κορονοϊού». «Είπαν από το Υπουργείο Υγείας ότι άμεσα θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ στο Σωτηρία και το νοσοκομείο Νίκαιας. Το ευχόμαστε αν και στο σημείο που βρίσκονται οι εργασίες δεν φαίνεται πιθανόν» σημειώνει.
Οι προβλέψεις του ECDC για τις ΜΕΘΤην ίδια ώρα, τρομάζουν οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το enikos.gr, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει την προβολή της πανδημίας σε διάστημα 30 ημερών (με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου και υποθέτοντας ότι θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της περιόδου προβολής, καθώς λαμβάνεται υπόψη η απόδοσή τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία). Η εκτίμηση του ECDC για τους ασθενείς με κορονοϊό που θα χρειάζονται κρεβάτι εντατικής στις 19 Οκτωβρίου είναι εφιαλτική, καθώς οι αριθμοί που αποτυπώνονται στους πίνακες είναι μεγαλύτεροι (στο βασικό σενάριο περίπου 1.000 περιστατικά) από τις κλίνες που αυτή τη στιγμή διαθέτει η χώρα.