Σοκάρουν οι εργάτες στα κοιμητήρια Θέρμης: Σκάβουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι – ΦΩΤΟ

“Κάθε πρωί ξυπνάμε, πίνουμε τον καφέ μας και ερχόμαστε εδώ να σκάψουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο. Νιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό, το βλέπεις στα πρόσωπα όλων”. Αυτή την εικόνα περιγράφουν, μιλώντας στο ThessToday.gr, οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια Θέρμης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πανδημία στη χειρότερή της έκφανση, αυτή του θανάτου των ανθρώπων που πάλεψαν με τη νόσο και δεν κατάφεραν να τη νικήσουν.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η δουλειά τους ήταν ήδη δύσκολη, αλλά τώρα πλέον, με την έξαρση του κορονοϊού και τα δεκάδες θύματά της, η κατάσταση είναι απελπιστική. “Φοβόμαστε και για μας και για τις οικογένειές μας. Ερχόμαστε σε επαφή με τα φέρετρα συνέχεια”.

Περίπου το 50% των ταφών καθημερινά στα κοιμητήρια αφορούν περιπτώσεις κορονοϊού. Την Τετάρτη 09/12 οι κηδείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 20 και οι 10 ήταν ασθενών Covid-19. Παράλληλα οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν για λόγους πέραν του κορονοϊού αυτό το διάστημα, καθότι φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και να ελέγξουν την υγεία τους.

“Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας”

Οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες έχουν αναγκάσει τους εργάτες ταφής να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. “Αντί να βρισκόμαστε με τη γυναίκα και τα παιδιά μας, είμαστε εδώ, υπερωρίες”. Καταγγέλλουν δε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν τους έχει στηρίξει οικονομικά με επιπλέον χρήματα ή με κάποιο δώρο, μολονότι η δουλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πατήρ Μηνάς Βασάκος: Πολλοί είπαν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός μέχρι να έρθουν εδώ πέρα

Για το έργο των ιερέων της εκκλησίας στα κοιμητήρια Θέρμης, μίλησε ο πατέρας Μηνάς Βασάκος, εντεταλμένος υπεύθυνος από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος των ιερέων της εκκλησίας.

Όπως ανέφερε: “Σκοπός της εκκλησίας και δικός μου ως ιερέα, είναι να καταπραΰνω, να αγκαλιάσω και να δώσω μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, σκεφτόμενος την παρουσία του Χριστού στην Αγία Φάτνη. Σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει όλο αυτό και θα μπορέσουμε όχι μόνο να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, αλλά να ζήσουμε πραγματικά εσωτερικά τη γέννηση του Χριστού. Γιατί δημιουργώντας εσωτερικά τη δική μας φάτνη, θα καταλάβουμε τον συνάνθρωπό μας που υποφέρει, ο οποίος έρχεται εδώ πέρα χωρίς να έχει χαιρετήσει τον δικό του άνθρωπο, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το πολύ πολύ να έρθουν δύο, τρεις, πέντε, οκτώ, εννιά συγγενείς, οι δε υπόλοιποι να μνημονεύουν τον άνθρωπό τους κατ’ ιδίαν”.

Και συμπλήρωσε: “Το κεφάλαιο που μας αφορά ως εκκλησία, είναι αυτό που ζούμε εδώ πέρα. Που βλέπουμε πρόσωπα σκυθρωπά και ζούμε όλη αυτή την κατάσταση, πονάμε κι εμείς, προβληματιζόμαστε, και το μέλημά μας είναι να λέμε στους ανθρώπους να προσέχουν. Πρέπει να προσέξουμε να μην εξαθλιώσουμε τον άνθρωπο ψυχικά. Πρέπει να του δίνουμε ελπίδα”.

Αναφορικά με τους αρνητές κορονοϊού, δήλωσε με νόημα τα εξής: “Για αυτούς που συνεχίζουν να λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή ότι δεν χρειάζεται να προσέχουμε, να μη βάλουμε μάσκα ή γάντια, θα σας πω ότι πολλοί το είπαν αυτό, αλλά όταν έφτασε η στιγμή να έρθουν εδώ πέρα, έγιναν οι περισσότεροι θιασώτες αυστηρότητας στο να τηρούν τα μέτρα”.

ΠΗΓΗ: Thesstoday.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ